fbpx

La capatul lumii: Patagonia

Desi este mai cunoscuta ca punct de plecare pentru calatoriile in Antarctica, Patagonia este ea insasi o destinatie unica in lume. Patagonia este mai mult decat un loc de vacanta. Este un taram magic, aflat la capatul lumii, in care natura parca ar vrea sa dovedeasca de ce este capabila. In Patagonia, s-au strans la un loc intinderi uriase cu stepe si campii, munti vesnic inzapeziti, plaje, lacuri, ghetari, mamifere marine si pasari.

Aflata in partea cea mai sudica a continentului american, Patagonia este poarta catre Antarctica si Polul Sud si include cel mai sudic oras al lumii, Ushuaia.

In 1520, cand Magellan a pus piciorul pe insula San Julian, in timpul calatoriei ce avea sa-l duca la stramtoarea care ii poarta numele, el i-a numit pe locuitori, multi mai inalti decat spaniolii, Patagones, adica „monstrii uriasi”. Astfel a aparut numele de Patagonia.

Patagonia nu este o tara asa cum s-ar putea crede, ci o regiune vag delimitata, care se intinde pe teritoriul a doua tari, Argentina si Chile. Partea argentiniana este mai sofisticata, mai cosmopolita, cu mancare, cazare si servicii mai bune, in timp ce partea chiliana este mai degraba saracacioasa, cu servicii de proasta calitate, dar mai salbatica si mai „autentica”. Totusi, ambele parti ale Patagoniei merita vazute. Ambele ascund surprize ale naturii, dar si mici cabane de munte izolate in peisaje cu adevarat idilice, ce nu pot fi atinse decat dupa o calatorie cu hidroavionul.

Citeste si:  Premierul frange inimile travestitilor

Lasand la o parte diferentele dintre cele doua tari, Patagonia ofera doua taramuri diferite: in vest sunt Anzii Cordilieri, vesnic albi, un adevarat rai al schiorilor, iar in est sunt platourile joase, linistite, acoperite de stepa, care duc pana la oceanul Atlantic. Cei 2700 kilometri de litoral sunt alcatuiti din coaste abrupte, fiorduri si plaje largi, cu nisip inchis la culoare, sanctuar al mamiferelor marine. Lei de mare si pinguini isi gasesc adapostul in rezervatiile de pe plaje, in timp ce balenele inoata in larg, spre deliciul turistilor.

Temperaturile nu sunt asa de joase pe cat s-ar crede. Temperatura medie anuala este de 11 C, cu extremele medii de -1C iarna si 25 C vara. Evident, exista variatii mari intre zonele muntoase si cele de campie, iar in unele perioade vantul poate ajunge si la 100 km/h.

Dintre orasele Patagoniei, niciun turist nu rateaza El Calafate, „capitala ghetarilor”. Este orasul cel mai apropiat de Parcul National Los Glacieres si punctul de plecare al tutror calatoriilor catre ghetarii patagonezi. Los Glacieres este parc national din 1937 si face parte din patrimoniul universal UNESCO din 1981. Parcul cuprinde 450.000 de hectare si 13 ghetari care coboara in lacurile Viedma si Argentino. Dintre cei 13, cei mai vizitati sunt Upsala, Onelli si Spegazzini, insa cel mai faimos ramane ghetarul Perito Moreno, cea mai importanta atractie turistica a Patagoniei argentiniene. Perito Moreno are 250 de kilometri patrati si s-a format din Campul de Gheata Patagonez, a treia rezerva de apa dulce a lumii, ca marime. Este unul dintre cei trei ghetari patagonezi care nu se retrage, ci inainteaza inca in lacul Argentino, pana in momentul cand devine un baraj, impartind lacul in doua. Neavand unde sa se scurga apa din Brazo Rico, una dintre cele doua parti ale lacului, creste, ajungand si la 30 m deasupra nivelului din cealalta parte. Enorma presiune a apei ajunge sa rupa barajul de gheata, intr-un spectacol al naturii care iti taie rasuflarea. Ciclul se reia si gheata incepe sa se formeze din nou, dintr-o parte a lacului in cealalta. Este un ciclu neregulat si imprevizibil. Intre o ruptura si cealalta, poate sa treaca un an sau un deceniu.

Citeste si:  Marinela a uitat romana

O atractie turistica majora este si Tierra del Fuego (Tara focului), un arhipelag asezat in partea sudica a Patagoniei si intins pe aproape 48.000 de kilometri patrati. Este format din Isla Grande de Tierra del Fuego, plus cateva insule mai mici. Arhipelagul este despartit de partea continentala a Americii de Sud prin stramtoarea Magellan, iar cel mai sudic punct al sau este cunoscut drept Capul Horn. Faptul ca este cel mai sudic tinut al lumii, este de ajuns pentru ca Tierra del Fuego sa atraga mii de turisti, insa muntii, lacurile, padurile, raurile si neobisnuitele coaste marine au farmecul lor. Este un rai al schiorilor si al pescarilor din lumea intreaga, care gasesc aici locuri nespus de frumoase in care sa-si desfasoare activitatile preferate.

Citeste si:  Horoscopul lunii decembrie

Cel mai sudic oras al lumii se gaseste aici, in Tierra del Fuego. Se numeste Ushuaia si este punctul din care ridica ancora, vasele care pornesc catre Antarctica.

Oricat ar parea de ciudat, orasul a fost construit in mare parte de prizonierii inchisi pe insula. Guvernul argentinian a vrut o inchisoare din care evadarea ar fi fost imposibila si a considerat Tierra del fuego ca fiind locul cel mai potrivit. Prizonierii au devenit colonisti si isi petreceau timpul taind lemn in padurile din jur si construind orasul Ushuaia. Tot ei au construit si cea mai sudica linie de cale ferata, Tren del Fin del Mundo (Trenul de la Capatul Lumii) care ducea pana la inchisoare.

In partea chiliana a Patagoniei, Torres del Paine, un alt parc national de pe lista UNESCO, este locul de intalnire al sportivilor aventurieri, dar si al celor care prefera linistea naturii in locul oraselor zgomotoase. Relieful acestui parc este rezultatul unor miscari care au avut loc acum mai bine de 12 milioane de ani. Au luat nastere varfuri incredibile, cu ghetari permanenti, asa cum sunt Monte Paine Grande, de 3050 m sau Fortaleza, de 2800 m. Varfurile cele mai faimoase sunt numite de localnici Cuernos (coarne) si Torres (turnuri). Multi turisti, merg sa vada, pe langa Cuernos si Torres, lacul si ghetarul Grey, Salto Grande (cascada mare) si Salto Chico (cascada mica), care intregesc aspectul parcului Torres del Paine.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.