fbpx

La o cafea in Graz

A bea o cafea sau o bere este o experienta cu totul deosebita in orasul austriac Graz. Localnicii si turistii au la dispozitie o cafenea diferita de toate celelalte pe care le-ai vazut vreodata. Aiola este o cafenea insula, asezata chiar in mijlocul raului Mur, ce strabate Grazul. Localul este construit din sticla, ceea ce il face foarte luminos si deschis in timpul zilei si foarte romantic noaptea, cand lumina lunii si a lumanarilor creeaza o atmosfera de vis.

Insula, creata de arhitectul new york-ez Vito Acconci, are forma unei scoici si este mai mult decat o cafenea la moda. Aiola include un restaurant si un bar, iar, cand vremea o permite, se poate transforma in terasa si loc pentru bronzat. Complexul functioneaza si ca pod, permitand traversarea raului Mur, de pe un mal pe celalalt.

Citeste si:  Ilarion Ciobanu a incetat din viata

Insula Aiola poate fi cireasa de pe tort, dar nu este nici pe departe singura atractie in Graz.

Orasul este al doilea ca marime din Austria, dupa Viena, si capitala districtului Styria. Cu sase universitati si peste 40.000 de studenti, Graz are o lunga traditie in domeniul educatiei. Fiind protejat la nord de muntii Alpi, clima este placuta, cu influente mediteraneene, numai buna pentru ca turistii sa poata strabate orasul in lung si-n lat.

De altfel, ai si ce vedea in Graz. Centrul istoric este unul dintre cel mai bine pastrate din Europa Centrala si apare pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul universal, datorita alaturarii de cladiri provenind din epoci diferite si construite in stiluri diferite. Fiind situate la granita culturala dintre Italia, Europa centrala si statele balcanice, Graz a fost influentat de zonele culturale invecinate, astfel ca astazi, centrul vechi cuprinde peste 1000 de cladiri in stiluri diferite, dela gotic pana la contemporan.

Citeste si:  KIDEX 2013 Ziua Copilului timp de patru zile la ROMEXPO

Castelul Schlossberg, construit pe un mic deal chiar in mijlocul Grazului, este cea mai importanta fortareata a vechiului oras si una din principalele atractii turistice. Turnul cu ceas Uhrturm, care pastreaza mecanismul original din 1712, a devenit simbolul orasului si locul preferat de localnici pentru intalnirile romantice.

Pe langa insemnatatea culturala deosebita, centrul vechi joaca si un loc important in viata sociala a Grazului. Numeroase restaurante, cafenele si baruri si-au gasit loc printre cladirile istorice. Evenimente culturale, carnavaluri si targuri se desfasoara aici, iar in serile calde de vara zona devine un imens furnicar, plin de grupuri aflate in cautarea unei mese libere.

Citeste si:  Bataie crunta intre Marian Ralea si Mircea Diaconu in comedia “Cuscrii”, din 24 octombrie la cinema

Cartierele marginase ale Grazului, pline de paduri, pajisti si parcuri au un aer usor rural, fiind excelente pentru cateva zile de relaxare departe de zgomotul unui oras mare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.