La schi in MARAMURES

Statiunile din Valea Prahovei sunt o destinatie turistica des mediatizata pentru sezonul de iarna. Primim adesea la stiri informatii despre trafic, vreme, starea partiilor in aceasta zona a tarii, dar muntii din tara noastra ne ofera mult mai multe posibilitati de a petrece un sejur sau macar un weekend placut bucurandu-ne de iarna. Zona de nord a Carpatilor Orientali este bine dotata atat din punct de vedere natural, cat si al spatiilor de cazare, alimentatie si agrement.

Borsa este o localitate situata in sudul Maramuresului, la 81 km de Sighetul Marmatiei, la poalele Muntilor Rodnei, preponderent pe firul raului Viseu, la o altitudine de 850m. Intinderea localitatii de-a lungul soselei care o strabate de la Valea Hotarului pana la Gura Tiboului masoara 52 km, ceea ce face ca Borsa sa fie una dintre cele mai lungi asezari din tara. Este o statiune de odihna si taratament foarte apreciata de toti vizitatorii, dar si un loc propice practicarii sporturilor de iarna. Exista aici 5 partii de schi cu grad de dificultate care variaza de la usor la greu, dotate cu teleschi si telescaun:
– Bradet (200m) – grad de dificultate usor;
– Poiana Stiol (1600m), Puzdrele (1000m), Poiana Stiol-Vf. Stiol (790m) – grad de dificultate mediu;
– Olimpica (2980m) – grad de dificultate ridicat.

Citeste si:  Setare limite

Tot aici veti gasi si cea mai mare trambulina naturala din Europa (90 m).

In apropiere de Borsa se afla si rezervatia naturala Pietrosul Rodnei, intinsa pe o suprafata de 5900 ha, cu altitudinea maxima 2304 m. Este cea mai mare rezervatie naturala complexa (geomorfologica, floristica si faunistica) din nordul tarii, incluzand specii rare de mamifere si pasari. Culmea principala adaposteste pe versantul nordic trei caldari glaciare, care, prin peisajul lor salbatic, sunt unice in Carpatii Orientali. Pornind de la Pensiunea Teleferic, dupa doua ore de plimbare intr-un peisaj mirific, poti ajunge la Cascada Cailor, care este cea mai inalta cascada in trepte din Romania.

Citeste si:  Trezirea de dimineata

Zona este bogata si in izvoare cu ape minerale carbogazoase sau continand fier, calciu, magneziu, recomandate in tratamentul bolilor cronice ale tubului digestiv si in tratamentul bolilor renale. Datorita climatului propice si a aerului puternic ozonat, statiunea este recomandata si pentru tratamentul nevrozelor astenice si al tulburarilor respiratorii.

Maramuresul in ansamblu este o zona care impresioneaza si prin traditiile populare pastrate aici (costume populare, obiceiuri, cantece si dansuri), cat si prin sculpturile in lemn, rafinat lucrate. In acesta zona se afla cele mai deosebite biserici din lemn, printre care Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Borsa (1700) – considerata una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Romania. Sunt remarcabile la acest lacas de cult pridvorul vestic, acoperisul cu dubla poala, decorul sculptat in lemn si picturile murale de la 1775.

Citeste si:  Planul de cariera

Pentru cazare poti alege un hotel, o pensiune, sau o cabana, ofertele in acesta privinta fiind destul de multe, ceea ce denota o dezvoltare a activitatilor turistice locale:
– Hoteluri : As, Bradet, Cascada, Cerbul, Iezer, Mia, Perla Maramuresului, Stibina
– Pensiuni : Ancuta, Catalin, Eladi, Favorit, Focus, Lucian, Mihali, OK, Pricop, Rodna, Rominvest, Teleferic;
– Cabane : Alpina, Poiana, Ursu.
In aceste spatii de cazare, construite sau modernizate recent, veti fi intampinati de gazde amabile si primitoare. Ceea ce trebuie sa faci tu este… o rezervare, sa impachetezi, sa lasi grijile acasa, sa-ti iei prietenul sau sotul de mana si sa pleci pentru cateva zile in concediu la Borsa.


2 Comentarii
  1. Foarte frumos artiocolul. Chiar ma bucur ca se ma uita cineva si la ce avem prin Romania. Maramuresul este o zona de vis. Uitati-va si voi intai la ce avem pe aprope nu numai la Venetia si Miami ca-s la moda!

  2. sunt multe locuri frumoase in toata Romania, doar ca nu sunt la fel de bine promovate, sunt uneori mai greu accesibile datorita drumurilor jalnice sau alteori mai scumpe decat ofertele similare din tarile vecine…si apoi, trebuie sa recunoastem ca nu-i fel de cool sa afirmi ca ai fost la schi la Borsa sau la schi in Alpii Austrieci…Dar ma bucur si eu ca s-a mai gasit cineva sa ne povesteasca despre destinatiile de la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.