fbpx

Lacul Titicaca, paradisul extraterestru

Titicaca. N-o suna numele asta tocmai frumos pe romaneste, dar asta inseamna: Lacul Frumos. Aflat in podisul Altiplano din Anzii Cordilieri, intre Peru si Bolivia, lacul are o suprafata de aproape 10.000 de kilometri patrati. Dac-ar avea forma patrata, latura sa ar fi de 100 km. E cel mai inalt lac navigabil din lume pentru vapoare de mare tonaj, situat la 3.800 m altitudine. Pe langa ambarcatiuni, pe suprafata Lacului Titicaca plutesc si insule. Populate. Sunt confectionate din trestii facute stive, ca si casele, care adapostesc cateva familii, cel mult zece. Din trestie sunt confectionate si barcile. Sunt necesare, fiindca fiecare familie are drumurile ei pe lac, nu poate sa se plimbe cu insula cu tot pe unde doreste, poate ca restul comunitatii nu e de acord cu traseul. Indeletnicirea de baza a acestor oameni este, evident, pescuitul. Dar oare se pot numi ei oameni? Unii dintre ei sustin cu tarie ca nu.

Legenda spune ca primii incasi sunt fiii Zeului Soare, care, coborand pe Pamant, a poposit pe o insula din mijlocul Lacului Titicaca, numita Insula Soarelui. Insa cu trei milenii inainte sa apara civilizatia incasa, in podisul din Anzi vietuia populatia Uro. Cotropita si colonizata de triburile Aymara, din neamul incasilor, ea a supravietuit retragandu-se pe insulele imensului lac. Atunci au inventat insulele plutitoare, sa poata fugi cu ele. Si in ziua de azi, exista in zona fapturi aparent omenesti care se proclama neoameni. Isi spun cot-sun si sustin ca exista dinaintea soarelui, de pe cand cerul avea doar luna si stele, ceea ce i face sa nu simta nici acum frigul noptii, biciuirea vantului, raceala apei. Au sangele negru, spun ei, si vorbesc o limba pe care niciun om nu o intelege. (Asta n-ar fi un mare argument, parca limba finlandeza sau rusa o intelegi daca n-ai invatat-o!)

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 28 octombrie-3 noiembrie

foto

Evident ca mitul a fost exploatat la sange de oameni de stiinta si producatori TV. Blocuri de piatra din stravechiul oras Tiahuanco prezinta gravuri cu niste fiinte cu patru degete la o mana si capete alungite (ca ale unor faraoni egipteni, spre exemplu). Cercetatorii zilelor noatre au intors pe toate fetele ipoteza ca locuitorii din zona Lacului Titicaca sa aiba stramosi veniti de pe alta planeta. Prin milenii, e posibil ca anatomia sa le fi suferit modificari: le-au mai crescut cate doua degete, li s-a mai indesat capul, sangele li s-a inrosit…

N-a fost nevoie de cercetari stiintifice in sprijinul demonstratiei ca populatia de origine extraterestra este, in general, la fel de apetenta sa obtina venituri din turism ca si cea pamanteana get-beget. Sute de mii de turisti vad lacul anual. Un vas de croaziera, care functioneaza de zeci de ani, a fost comandat in Europa si adus dezasamblat pe malul lacului. Exista nenumarate alte ambarcatiuni, incluzandu-le pe cele traditionale, barcile de trestie. Exista hoteluri, restaurante si baruri cu specific, trasee, ghizi, confectioneri si vanzatori de suveniruri, localnici gata sa te plimbe cu barca si cu insula…

foto

Cel mai mare port peruan la Lacul Titicaca e orasul Puno. Da, un lac avand porturi mai mari si mai mici; nu uitati dimensiunile lacului! In el se varsa vreo 25 de rauri si numara 40 de insule stabile, de pamant.

Din capitala Peru-ului, Lima, ajungi la Puno traversand Anzii pe sosele care ating o altitudine mai mult decat dubla fata de a Transfagarasanului. Din Puno iei vaporasul. Cand spunem lac, reflexul nostru e, probabil, sa ne gandim la cel din Cismigiu, pe care, cat ai fuma o tigara si ai mai si vasli in acest timp, il traversezi cu barca. Insula Taquile se afla in mijlocul lacului sud-american. De pe ea, nu vezi tarmurile. Sunt conditii de innoptat aici.

Citeste si:  Facultate & master - practica de vara

foto

Autoritatile locale, ghizii si simplii localnici sunt foarte atenti la protejarea mediului. Ei te pun in garda cu acest aspect, iar daca arunci un ambalaj de biscuiti de pe vaporas in apa, e posibil sa faci un salt dupa el…

Vaporasul te lasa si la insulele plutitoare. Locuitorii lor au si camere de inchiriat. De trestie, normal. Cand frig pestele, focul il fac pe niste pietre si sunt cu mare bagare de seama pe unde sar scanteile. Daca s-ar aprinde solul de trestie, ar arde tot satul. Exista si cateva sate plutitoare ale caror consilii de administratie au hotarat ca turistii nu au acces pe teritoriul lor. Nu se coboara ei la nivelul oamenilor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.