Lansare de carte: „Mormantul comunismului romanesc” de Alexandru Matei

Editura IBU Publishing va invita la evenimentul de lansare a volumului Mormantul comunismului romanesc, semnat de Alexandru Matei. Lansarea va avea loc la Targul de carte Bookland (AFI Cotroceni), sambata, 16 aprilie, ora 12.00.

Alaturi de autor vor vobi: istoricul Adrian Cioroianu, poetul si publicistul Florin Iaru si criticul literar Costi Rogozanu.

Alexandru Matei ne invita sa gandim comunismul in mod rational si detasat, dar, in acelasi timp, lucrarea sa este o critica acida a discursului intelectual dominant in Romania dupa 1989.

„Alexandru Matei propune dezbaterii o ipoteza de lucru – si, cred, aceasta reprezinta deja un mod meritoriu de a lua distanta fata de comunism. A sugera spatiului intelectual romanesc ideea ca autentica eliberare de comunism nu este anticomunismul (cu atat mai straniu cu cat acesta din urma este, din toate punctele de vedere, unul postcomunist), ci discutarea relaxata, echilibrata si dezinhibata a comunismului – iata ceva ce inca, la noi, aduce a act temerar.”
Adrian Cioroianu

Citeste si:  Se lanseaza editia de primavara Baby Boom Show 2013! Romaero Baneasa, Pav. 107V | 4-7 aprilie 2013

„Comunismul suscita, in Romania de astazi, dorinte si interese, dincolo de care notiunea ramane la fel de misterioasa ca si pana acum. Cuvantul comunism ramane, ingropat, sa secrete substanta afectiva intr-o societate pe care capitalismul o obliga la functionare accelerata. […] Ce vreau eu? Sa ma opresc si sa privesc «comunismul» pana cand va redeveni un cuvant. Apoi, sa incerc sa inteleg de ce e atat de greu pentru societatea romaneasca sa nu uite ca, inainte de a lua vreo decizie in legatura cu comunismul, are de gandit un cuvant. Tot in cuvinte.”
Alexandru Matei

Citeste si:  Le esti simpatica persoanelor cu care lucrezi?

Doctor in litere si lector universitar, Alexandru Matei preda istoria literaturii franceze la Universitatea „Spiru Haret“, din Bucuresti. A primit Premiul Asociatiei de Literatura Generala si Comparata pentru volumul Ultimele zile din viata literaturii (2008). In toamna acestui an, Editura L’Harmattan din Paris ii va lansa un volum de teorie si critica literara. A publicat eseuri, cronici si recenzii in cele mai importante reviste culturale din tara noastra, precum si in reviste stiintifice si volume colective din Romania, Franta, Serbia si Estonia. In 2007, a fost ales cel mai bun tanar eseist roman, in urma unei anchete initiate de Revista „22”.

Citeste si:  Prioritizare sarcini

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Academia Catavencu, criticatac.ro, liternet.ro.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.