fbpx

Lasam Marea Neagra in favoarea Muntelui Negru

Turistul gospodar isi face vara rezervare pentru locurile in care sa se dea cu sania. Acum, ca iarna inca mai palpaie, e momentul potrivit sa ne gandim unde ne vom lasa atinse de razele soarelui. Pe tot corpul, da, si mai mult decat atat – in Muntenegru. Aici te duci la mare, dar, dupa cum si denumirea tarii o spune, totodata la munte.

foto

Muntenegru (Crno Gore) are populatia unui judet mai maricel din Romania, putin peste 600.000 de locuitori. Intr-un an, numarul turistilor care viziteaza Muntenegrul e aproape dublu fata de cel al localnicilor. Atractia principala inseamna coasta Adriaticii, de pe ale carei plaje nu stii incotro sa te uiti mai intai: spre mare sau spre munte?

Citeste si:  Cum sa ii spui "nu" sefului

foto

In afara padurilor de conifere – paduri dese si, desigur, negre – intalnim aici o vegetatie specifica zonelor mediteraneene: lamai si portocali, oleandri si maslini seculari… pe litoralul muntenegrean al Adriaticii ploua mai rar decat pe cel romanesc al Marii Negre. Cea mai spectaculoasa ca peisaj e statiunea Zabljak, din muntii Durmitor, care se lauda cu 27 de varfuri muntoase mai inalte de 2.200 de metri, 5 canioane si 18 lacuri. Pe raul Tara intalnim cel mai mare canion din Europa si al doilea din lume, dupa americanul Grand Canion, iar laBoka Kotorska e cel mai adanc fiord din aceasta parte a Europei, aici marea se insinueaza printre munti pe o distanta de aproape 30 de kilometri.

Citeste si:  GQ in Romania!

foto

Apa marii e incomparabil mai limpede in Muntenegru decat in Romania, si nici comparatia intre preturile practicate de litoralele celor doua tari nu sunt in favoarea Romaniei. Cazarea la pensiune porneste de la 10 euro pe noapte de persoana, si ai de unde alege. La hoteluri decente si cu toate dotarile gasesti camera la 25-30 de euro de persoana. Mancarea, berea, sucul, cafeaua, daca ai rabdarea sa prospectezi piata localurilor, nu depasesc preturile de la Neptun, de exemplu. In Muntenegru serviciile sunt insa mai bune, iar bucataria mult mai variata, exploatand la maximum inclusiv materia prima oferita de mare.

foto

Singurul efort in plus pe care trebuie sa-l depuneti pentru un sejur in Muntenegru e obtinerea vizei. Treaba se rezolva la consulatele din Bucuresti si Timisoara. Daca mergeti cu autoturismul, e necesara o viza multipla pentru Serbia si Muntenegru, si costa 75 de euro de persoana. De la Turnu Severin pana pe litoralul Adriaticii sunt circa 700 de kilometri, cea mai mare parte a distantei trecand prin serpentine destul de inguste. Daca nu mergeti cu masina personala, veti gasi in Muntenegru un transport local bine pus la punct si relativ ieftin – pentru plimbarea intre statiuni.

Citeste si:  SASE FILME IN COMPETITIA FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM BUCURESTI 2015

foto

Un lucru avantajos e ca moneda curenta in Muntenegru este euro, ceea ce va va scuti sa va bateti capul cu impartirile.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.