Le Clézio, premiat pentru „Ritournelle de la faim” la Forumul International Cinema si Literatura

Romanul „Ritournelle de la faim” (Refrenul foamei), scris de J.M.G. Le Clézio, a fost premiat ca fiind cea mai bună carte adaptabilă cinematografic, la cea de-a opta ediÅ£ie a Forumului InternaÅ£ional Cinema ÅŸi Literatură, desfăşurat la Monaco, anunţă organizatorii.

Apărut în 2008 la editura Gallimard, iar în România la literArt, romanul prezintă povestea unei tinere (Esthel Brun) născută între două războaie, privilegiată prin statutul social, care ajunge să piardă totul. „Ritournelle de la faim” deschide o grilă de lectură complexă, fiind, în fapt, cronica unei societăţi burgheze, într-o Franţă colonială ÅŸi plină de certitudini, dar în acelaÅŸi timp un fragment autobiografic, criticii literari apropiind-o pe Esthel Brun de figura mamei lui Le Clézio.

Citeste si:  Al di Meola la Sala Palatului din Bucuresti

ÃŽn cursa pentru cel mai bun roman ecranizabil au intrat, alături de cartea lui Le Clézio, „Laisse les hommes pleurer”, de Eugene Durif, ÅŸi „Mari et femme”, scrisă de Régis de Sá Moreira.

Jean-Marie Gustave Le Clézio este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (2008). „Pe această planetă, am acest sentiment că sunt nimic, iar literatura îmi serveşte să exprim asta. Dacă riscam să filozofez, s-ar fi spus despre mine că sunt un biet epigon al lui Rousseau, care n-a înţeles nimic“, spune, despre sine, Le Clézio.

Citeste si:  Oslo

J.M.G. Le Clézio ÅŸi-a făcut debutul literar la 23 de ani, cu „Le procès-verbal” (Procesul-verbal”), pentru care a fost recompensat cu Premiul Renaudot. Au urmat „La fièvre”, „Le déluge” („Potopul”, apărut în România la editura Univers, în 1982), „Terra amata”, „Désert”, „Le Chercheur d’or” („Căutătorul de aur „, tot Univers, în 1989). „Ritournelle de la faim” este ultima apariÅ£ie editorială a scriitorului, apărută în FranÅ£a la editura Gallimard, în 2008.

Citeste si:  Provocari de Anul Sobolanului

Tot la Forumul InternaÅ£ional Cinema ÅŸi Literatură 2009, secÅ£iunea Cea mai bună adaptare literară de televiziune a fost câştigată de Josée Dayan, pentru „L’homme aux cercles bleus”, o ecranizare a romanului lui Fred Vargas, în timp ce actorul Daniel Auteuil a fost premiat pentru rolul jucat în „Je l’aimais”, film realizat Zabou Breitman.

Premiul de onoare al juriului a fost decernat actriţei Jeanne Moreau.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.