Letonia

Please select a featured image for your post

Letonia e situata in nordul continentului european si se invecineaza cu Estonia in nord, cu Lituania in sud, cu Rusia in est iar granita de vest o reprezinta Marea Baltica. Pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse: Centru vechi istoric din Riga si Arcul geodezic Struve. Capitala Letoniei se afla la Riga, un important centru cultural, politic, financiar si cel mai mare oras din Tarile Baltice, situat la gura de varsare a raului Daugava in Golful Riga. Orasul se remarca prin arhitectura sa, o combinatie intre stilurile Art-Nouverau, medieval, tipic germanic si clasic sau electic. Piata centrala este una din cele mai vechi si mai mari din Europa, un loc plin de culoare, ridicat in cateva hangare parasite, pe care armatele germane le foloseau drept garaje. Castelul din Riga, a fost construit ca si resedinta a Ordinului Lituanian, iar in prezent gazduieste Parlamentul.
Citeste si:  Vulcanii noroiosi
Muzeul de Istorie si de Navigatie cuprinde peste 500000 de obiecte privitoare la istoria Rigai si la trecutul navigatiei din Letonia iar Muzeul Letonian de Istorie detine importante colectii de arheologie, etnografie, botanica, geologie si zoologie.
Muzeul Automobilului expune masini ce au apartinut unor personalitati precum: Stalin, Hrusciov si Brejnev si figuri in marime naturala a proprietarilor lor iar Muzeul Evreiesc e singura sinagoga ramasa in Riga, aceasta fiind locul ghetoului evreilor din al doilea razboi mondial. Catedrala din Riga e cea mai mare din Tarile Baltice si are in varf un cocos de 2 m inaltime si 158 kg. In sec XVII cand a fost terminata constructia, era cea mai mare constructie de lemn din Europa. Orasul Jurmala, a reprezentat intodeauna cea mai populara statiune maritima din zona Baltica datorita apelor minerala, a unui climat sanatos si a namolului. In partea centrala a coastei de est a Marii Baltice se afla Liepaja, fosta capitala a tarii in primul razboi mondial. Acesta e impartit in doua zone: centrul orasului si Karosta, un fost oras militar sovietic secret. Orasul are plaje foarte frumoase si curate cu nisip fin de culoare alba iar farurile acestuia sunt primele construite din Letonia.
Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum stai cu dragostea in iunie!
Patrimonial cultural al orasului este unic: al regilor suedezi, baronilor germani, a tarilor rusi si al finlandezilor.
Liepaja e considerat capitala muzicii rock din Letonia si are o viata de noapte foarte agitata. Biserica Sf. Treime are un turn inalt de 55 de m si o orga imensa facuta din peste 7000 de tuburi, pana in anul 1912 fiind cea mai are din lume. Buncarul, e un loc ce se presupune ca a fost plin de armament nuclear in timpurile sovietice. Acesta se afla in subsolul unei case din centrul orasului si pot fi vazute echipamente de masurare a radiatiilor, documente informative si instructiuni despre cum trebuie reactionat in cazul unei explozii nucleare. Alte atractii ale orasului sunt: Ceasul de Chilimbar, Catedrala Sf. Iosif, Casa Mestesugarului si Lacul Liepaja.
Citeste si:  Phuket - insula renascuta din propria-i cenusa, asemeni pasarii Phonix
Rezekne e unul din cele mai vechi orase din Letonia, situat pe sapte dealuri. Acesta e un important centru cultural si educational al tarii, gazduind numeroase festivaluri si o data la doi ani Festivalul Music TV Latgate. Sigulda e cunoscut si ca Elvetia letona, fiind o destinatie turistica foarte populara. Peisajul acesteia e format din numeroase paduri situate de-a lungul vaii raului Gauja. Atractiile turistice ale zonei sunt: Castelul Turiada, ce dateaza din sec XIII, Turnul, parcul cu sculpturi dedicate folclorului leton si Castelul Sigulda.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.