Liviu Ciulei – Premiul de Excelenta la TIFF 2010

In cadrul celei de-a noua editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), Liviu Ciulei, personalitate marcanta a filmului si teatrului romanesc, va fi omagiat prin acordarea Premiului de Excelenta si prezenta a trei dintre filmele sale in sectiunea traditionala a festivalului, 3X3.

Cariera sa spectaculoasa include peste 20 de filme la care a lucrat in calitate de regizor, actor sau scenarist, precum si numeroase spectacole de teatru, unde si-a pus semnatura in calitate de regizor, scenograf sau actor, recompensate de-a lungul timpului cu distinctii prestigioase. Experientei in calitate de regizor, actor, scenograf sau scenarist i s-a adaugat si cea a unui foarte bun director artistic, Liviu Ciulei ocupand aceasta pozitie timp de 10 ani pentru Teatrul Bulandra din Bucuresti, dar si pentru Teatrul Tyrone Guthrie din Minneapolis. De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la doua universitati prestigioase: Columbia University si New York University. In prezent, Liviu Ciulei este Director Onorific al Teatrului Bulandra.

Citeste si:  Pelerinajul pascal la locurile sfinte

Filmografia sa include unul dintre titlurile care au marcat istoria cinematografiei romanesti: Padurea Spanzuratilor, film care i-a adus in anul 1965 Premiul de regie la Festivalul de la Cannes. Alaturi de Valurile Dunarii (1959) si Eruptia (debutul in regia de film din 1957), Padurea Spanzuratilor va fi prezentat in cadrul sectiunii 3 X 3. Liviu Ciulei se alatura astfel regizorilor Wim Wenders si Anurag Kashyap omagiati in cadrul acestei sectiuni la cea de-a noua editie a festivalului.

Citeste si:  Madison Boutique - parfumerie de lux

Valurile Dunarii, cel de-al doilea film semnat Liviu Ciulei, in care este atat regizor, cat si interpret, spune povestea a trei oameni care sunt nevoiti sa calatoreasca pe un slep incarcat cu armament, pe Dunare, in august 1944, printre minele puse de hitleristi. Un love-story presarat cu momente de tensiune, recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary in 1960. La TIFF 2010 publicul va putea revedea acest film in cadrul unei proiectii de gala, in prezenta protagonistei Irina Petrescu.

Citeste si:  Cautam cistigatori si 20% la toate produsele, cadou de 1 Iunie

O alta proiectie de gala o reprezinta cea a filmului Padurea Spanzuratilor. Fillmul va fi proiectat la TIFF 2010 in prezenta actorilor Victor Rebengiuc si Mariana Mihut.
Premiul de excelenta TIFF 2010, acordat regizorului Liviu Ciulei, este oferit de Mercedes-Benz.

Sectiunea 3 X 3 din cadrul TIFF 2010 este prezentata de HBO Romania.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.