Llosa, Tabucchi si Ulitskaya, printre nominalizatii la Man Booker International Prize

Peruanul Mario Vargas Llosa, italianul Antonio Tabucchi, Ludmila Ulitskaya din Rusia şi australianul Peter Carey sunt printre nominalizaţii la Man Booker International Prize, distincţie literară ce recunoaşte contribuţia unui autor contemporan la dezvoltarea genului ficţional, anunţă organizatorii.

Decernat o dată la doi ani, premiul vizează opera în ansamblu a unui scriitor din orice parte a lumii, şi nu o carte anume.

Unic în literatură pentru că distinge un autor de ficţiune pentru întreaga creaţie literară, Man Booker International Prize este condiţionat, totuşi, de existenţa traducerilor cărţilor în limba engleză.

Lista nominalizărilor de la ediţia de anul acesta acesta include 14 autori din 12 ţări, selectaţi de un juriu prezidat de scriitoarea Jane Smiley. Din juriu mai fac parte muzicianul şi scriitorul Amit Chaudhuri şi scenograful şi eseistul Andrey Kurkov.

Citeste si:  „Cabaretul Cuvintelor” ne aproprie de adevar

„Am citit cărÅ£i scrise de autori de care nu am auzit înainte ÅŸi s-au dovedit a fi cele mai bune cărÅ£i pe care le-am citit. Asta ne face să ne întrebăm ce altceva mai există în lume ÅŸi nu a fost tradus în engleză”, mărturiseÅŸte Jane Smiley.

Doi dintre autorii aflaÅ£i pe lista nominalizărilor au fost laureaÅ£i în trecut cu Man Booker Prize for Fiction: Peter Carey (dublu laureat, pentru „Oscar and Lucinda” în 1988, ÅŸi pentru „True History of the Kelly Gang”, în 2001) ÅŸi James Kelman (distins în 1994, pentru „How Late It Was, How Late”). Man Booker International Prize diferă de Man Booker Prize pentru ficÅ£iune, acesta din urmă fiind atribuit anual, ca recunoaÅŸtere a valorii literare a unei cărÅ£i.

Citeste si:  Afla cum stai cu dragostea in ianuarie!

Juriul ediţiei precedente, din 2007, l-a premiat pe nigerianul Chinua Achebe, romancier, poet şi nuvelist tradus în peste 40 de limbi, ales dintr-o listă scurtă care îi cuprindea şi pe Margaret Atwood, Carlos Fuentes, Michel Tournier şi Doris Lessing.

În 2005, la prima decernare a premiului, disticţia a fost acordată scriitorului albanez Ismail Kadare, care a primit şi o recompensă financiară de 60.000 de dolari.

Citeste si:  Setare limite

Laureatul Man Booker International Prize din 2009 va fi anunţat în luna mai şi premiat în cadrul unei ceremonii arganizate la Dublin, pe 25 iunie. Juriul mai atribuie un premiu special, pentru traducere, în valoare de 15.000 de dolari. Acesta este desemnat chiar de scriitorul câştigător al Man Booker International Prize, care alege laureatul dintre cei care i-au tradus în limba engleză cărţile.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.