Locul femeii pe piata muncii

Personal sunt multumita de rolul pe care il joaca in acest moment femeia in societatea romaneasca in general si pe piata muncii in special. Ma refer mai precis la locul ierarhic pe care il ocupa. Desigur ca se poate si mult mai bine. Multumirea mea vine insa pe un fond istoric evident evolutiv. Repet: lucurile se pot imbunatati, femeile pot avea mai multe posturi de conducere, mai multa autoritate profesionala chiar si in domeniile traditional barbatesti, mai multa forta financiara, etc. Viteza cu care aceste lucruri evolueaza este insa imbucuratoare. Nu cred ca ar fi benefica o schimbare drastica. Treptat e mai sanatos.

Pentru a putea schimba ceva in viata noastra profesionala, ca femei, e important sa fim constiente de evolutia pe care predecesoarele noastre au avut-o pana acum. Trebuie sa tinem cont de punctul in care s-a ajuns pentru a prelua de acolo. Importanta sociala a femeii a depasit granita bucatariei si pe cea a familiei, asta stim majoritatea dintre noi. Stim insa cati presedinti de tara femei exista sau au existat in lume? Cati prim-ministri femei? Cati presedinti de banca femei? Cati CEO la nivel mondial? Numele femeilor de influenta, salariul mediu, profesiile ocupate cu precadere de femei? Sunt notiuni esentiale pentru evolutie. Rolul si locul femeii in lumea profesionala se masoara in parametri exacti, iar conditia de a ne autodepasi predecesoarele este sa ne informam: unde am ajuns pana acum, ce mai e de facut, unde ne indreptam si care sunt pasii.

Citeste si:  Lumea e mica

Margaret Thatcher, fost prim-ministru al Marii Britanii:
Orice femeie care intelege problemele pe care le intampina conducerea unei gospodarii este foarte aproape de a intelege problemele conducerii unei tari. Sa fii puternica e la fel cum e sa fii o doamna. Daca trebuie sa o demonstrezi oamenilor inseamna ca nu esti.

Una dintre femeile cele mai puternice economic din lume este Meg Whitman, President & CEO eBay Technologies. Ea, pe langa faptul ca demonstreaza abilitati exceptionale intr-un domeniu preponderent barbatesc, internetul, tehnicul, a adus importante avantaje comerciale, economice atat businessului in care activeaza, cat si propriei situatii financiare.

Citeste si:  Pasii de parcurs pentru aranjarea biroului

A transformat eBay.com in unul din cele mai populare site-uri din Internet. In acest moment, Meg Whitman este, pe hartie, cea mai bogata femeie CEO din America. In aceeasi categorie se inscrie si Anne Mulcahy, Chairman and Chief Executive Officer, Xerox Corporation, care a preluat conducerea companiei in 2001 si care a adus business-ul in care activeaza pe culmi nebanuite cu adevarat.

Citeste si:  Incepe noul an zambind

Astfel de exemple sunt, din fericire, intalnite in toate domeniile de activitate, oricat de specializate, de noi sau de tehnice. Desi traditional femeile se dezvolta in special pe partea umanista, ultimele decenii aduc in prim plan din ce in ce mai multe femei matematician, informatician, economist, etc.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.