Luminita Gheorghiu va juca rolul principal in ecranizarea romanului „Sunt o baba comunista”

LuminiÅ£a Gheorghiu va interpreta rolul principal în filmul „Sunt o babă comunistă”, ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu, care va fi regizat de Stere Gulea, a declarat, pentru NewsIn, regizorul.

„Am ales-o pe LuminiÅ£a Gheorghiu pentru că aveam nevoie de cineva care să poată interpreta un personaj tipic, din clasa medie, din perioada comunistă, inteligent, cu simÅ£ul umorului, cu autoironie. Nu vreau ca personajul principal să fie vreo tâmpită nostalgică ÅŸi nu vreau să fie privită cu dispreÅ£ pentru judecăţile ei. Ea înÅ£elege că lumea nu se opreÅŸte la graniÅ£a vederii ei, dar acestea erau idealurile de atunci. Am respectat viziunea lui Dan Lungu, care povesteÅŸte, într-un mod uman, despre o lume deformată de regimul comunist”, a explicat Gulea alegerea LuminiÅ£ei Gheorgiu – actriÅ£a cunoscută de cinefili în special pentru rolul asistentei medicale din „Moartea domnului Lăzărescu”.

Regizorul mai dezvăluie că, datorită caracterului de frescă, de reconstituire a unei epoci, filmul va avea, indiscutabil, un aspect comic. „Sper să fie o comedie cu aspect nostalgic, în care să vedem cum, pe lângă nivelul oficial, absurd, vizibil, viaÅ£a oamenilor decurgea normal. Privite de la o distanţă convenabilă, după 20 de ani, multe aspecte caracteristice epocii comuniste par absurde”, spune Stere Gulea.

Citeste si:  COPII ROMANI CU BOLI CARDIOVASCULARE GRAVE OPERATI GRATUIT IN FRANTA -Campania ”Inimi pentru Copii” trimite primele cazuri la tratament –

ÃŽn privinÅ£a scenariului, Gulea precizează că s-a folosit de două variante. Prima a fost scrisă de Lucian Dan Teodorovici în toamna lui 2007, la propunerea lui Dan Lungu. „Cu această primă variantă am obÅ£inut o finanÅ£are de 1,2 milioane de lei de la Centrul NaÅ£ional al Cinematografiei. Mi-am dat seama, însă, că această variantă ar fi dus la un film de epocă, ca din anii ’70-’80, lucru care mi s-a părut riscant. Eu vreau un film din 2009, ca abordare, ca ritm, ca filmare, nu o reconstituire sociologică. Ne-am decis, astfel, asupra celei de-a doua variante, acum ÅŸase-ÅŸapte luni, până atunci a stat la conservare. Când vom intra în producÅ£ie, vom încheia un contract cu CNC ÅŸi vom ataÅŸa modificările operate pe primul text”, explică regizorul.

Citeste si:  Salonul Gradinitelor: 21 - 24 mai, Sala Polivalenta

Filmările pentru „Sunt o babă comunistă” vor avea loc într-un un orăşel de provincie obiÅŸnuit, care să păstreze, încă, atmosfera din perioada comunistă. „Să fie dărăpănat, dar nu mizerabil. Din punctul de vedere al lui Dan Lungu, acest oraÅŸ nu ar putea să fie decât din Moldova”, spune Stere Gulea.

Pre-producÅ£ia, care include ÅŸi castingul pentru celelalte roluri, se va desfăşura timp de câteva luni, iar filmările vor începe, cel mai probabil, în noiembrie-decembrie. „Estimez că filmul va ieÅŸi, în acest context, cel mai devreme în toamna lui 2010. Producătorul este Andrei Boncea, de la Mediapro. Am lucrat cu el la filmul ÅŸi i-am povestit despre acest scenariu, eu fiind deja în tratative cu Dan Lungu, autorul cărÅ£ii. S-a arătat imediat interesat”, precizează regizorul.

Citeste si:  Cum sa depasiti perioada de criza

Stere Gulea estimează că, date fiind caracteristicile povestirii, filmul va dura o oră, o oră şi jumătate. Pentru echipa tehnică a filmului, în funcţie de disponibilitatea persoanelor vizate, regizorul s-a gândit, ca director de imagine, la Vivi Drăgan Vasile sau Marius Panduru, iar pentru montaj, la fiica sa, Alexandra Gulea.

Autorul romanului care va inspira filmul, Dan Lungu, este unul dintre cei mai traduşi scriitori din tânara generaţie. A făcut studii postdoctorale de sociologie, la Sorbona, şi este redactor al revistei pariziene Au Sud de l’Est. În 1996, Lungu, a iniţiat, la Iaşi, grupul literar Club 8, iar între 2001 şi 2002, a fost redactor-şef al revistei de cultură Timpul.

Stere Gulea se numără printre cei mai respectaÅ£i regizori români, cu realizări memorabile cum ar fi producÅ£iile „Iarba verde de acasă” ÅŸi „MoromeÅ£ii”. Cel mai recent film al său, „Weekend cu mama”, a avut premiera în 2009.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.