fbpx

Machu Picchu

Nu cred ca nu ai auzit macar o data povesti despre orasul pierdut, simbolul culturii incase – Machu Picchu. Invaluit intr-un mister care iti taie rasuflarea, Machu Picchu a fost redescoperit abia in 1911, de cativa arheologi americani, dupa ce timp de secole a fost dat uitarii de civilizatia umana. Ce s-a intamplat acolo, ce zeitati si chipuri de lut au bantuit in acest rastimp Orasul Pierdut, inca nu se stie, cert este ca, inca de cum pui piciorul intre granitele orasului, simti o energie care te copleseste. Situat in valea Urubamba din Peru, la aproximativ 100 km de Cusco, Machu Picchu a servit ca statiune montana pentru nobilimea incasa (asezat la 2.400 m altitudine), fiind intemeiat la mijlocul secolului al XV-lea.

Machu Picchu este zona protejata de UNESCO, fiind de departe cel mai impresionant obiectiv arheologic din America Latina. Numarul turistilor se apropie de 100.000 in fiecare an, asa ca atentia UNESCO este sporita atunci cand este vorba de a conserva acest loc enigmatic care serveste ca una dintre ultimele dovezi ale existentei culturii incase. In Orasul Pierdut s-au construit numeroase temple si palate, monumente care serveau la cultivarea credintei in zeitati incase, dar si asezaminte pentru slujitori. In perioada sezonului ploios, nobilimea nu venea niciodata in Machu Picchu, numarul celor care locuiau permanent pe acele meleaguri nefiind mai ridicat de 100. Totusi, orasul se impanzea odata cu sosirea anotimpului cald, cand posesorii de titluri ereditare veneau sa-si petreaca timpul liber.

Citeste si:  Australia. Aveti ceva impotriva?

foto

Orasul Pierdut este delimitat in trei zone: cea sacra, cea a nobilimii si a preotilor si cea a slugilor sau oamenilor de rand. Zeul Soarelui, dar si zeitatea incasa suprema, Inti, au dedicate Templul Culorilor, Intihuatana si Camera cu trei ferestre, toate situate in zona sacra. Monumentele par a fi neumane, construite de o mana nemuritoare si atotputernica, din vremuri necunoscute noua. In zona nobilimii, te va izbi opulenta palatelor incase, in care locuiau acestia. Caracteristica de baza a acestor case este fereastra de tip trapezoidala, intalnita doar in cultura incasa.

foto

Mausoleul Monumental este situat de asemenea in aceeasi zona a nobilimii, unul dintre simbolurile culturii incase, o statuie cioplita in piatra, goala pe interior, care servea pentru ritualuri si sacrificii. Una dintre intrebarile care au ramas fara raspuns pentru cercetatori, este cum au reusit incasii sa deplaseze acele blocuri imense din piatra, cunoscandu-se faptul ca nu au folosit niciodata roata. Peste 140 de monumente arhitecturale si peste 100 de randuri de trepte, sapate in blocuri compacte de granit, sunt alte minuni care s-au conservat de-a lungul timpului in Machu Picchu. Se cunoaste faptul ca sistemele complexe de irigatii si drumurile construite de incasi sunt mistere care nu au fost elucidate pana acum.

Citeste si:  Marele Zid, ridicat din iubirea de mosie a imparatului Qin

foto

Daca te hotarasti sa ai o experienta aproape mistica, nu trebuie sa stai pe ganduri, una dintre garantele acestei practici este o calatorie intr-o lume care aproape nu ne apartine, care aproape este prea frumoasa sa fi fost vreodata adevarata. Mai complicat este insa drumul. Vei fi nevoita sa iei un avion pana intr-o capitala europeana, urmat de un zbor de aproximativ 15 ore pana in Lima sau La Paz (Bolivia) si apoi…un altul pana la Cusco. Nu uita ca ai nevoie de viza pentru pentru Peru. O agentie de turism insa ar trebui sa se ocupe de acest inconvenient.

foto

foto

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.