Majoritatea britanicilor mint ca au citit „1984” , „Război ÅŸi Pace” si Biblia

Doi britanici din trei au minÅ£it în legătură cu faptul că au citit o carte anume, cel mai des menÅ£ionate fiind „1984”, scrisă de George Orwell, „Război ÅŸi Pace” de Lev Tolstoi ÅŸi Biblia, potrivit unui sondaj publicat pe site-ul World Book Day, informează BBC.

Majoritatea participanţilor la sondaj au recunoscut că au minţit în legătură cu citirea unei cărţi pentru a impresiona pe cineva.

Romanul „1984” este primul pe listă, 42% dintre respondenÅ£i care au recunoscut că au minÅ£it în legătură cu lecturarea acestuia, iar aproape o treime dintre participanÅ£ii la sondaj (31%) s-au lăudat cu citirea cărÅ£ii „Război ÅŸi Pace”. Pe locul 3 în acest inedit clasament se află Biblia, invocată de 24% dintre respondenÅ£i.

Citeste si:  Cercetatorii japonezi au gasit centrul din creier "vinovat" pentru gelozie

O altă carte inclusă în categoria celor despre care se minte frecvent este volumul de memorii al lui Barack Obama, „Dreams From My Father” (6%). Multe persoane au admis, de asemenea, că au minÅ£it în legătură cu citirea unor romane scrise de Jane Austen, surorile Bronte, Charles Dickens, Fiodor Dostoievski ÅŸi Herman Melville.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce urmaresti la TV

Întrebaţi care sunt autorii pe care i-au citit, de această dată în realitate, cu interes, respondenţii i-au indicat pe JK Rowling (61%), John Grisham (32%) şi Sophie Kinsella (22%). De asemenea, 41% dintre participanţii la sondaj au recunoscut că nu au dus la bun sfârşit o carte, iar 48% au afirmat că au citit un volum cumpărat pentru a-l face cadou.

Citeste si:  Filmul "Entre les murs", premiat cu Palme d'Or în 2008, va fi lansat în România în ianuarie

Sondajul, la care au participat 1.342 de persoane, a fost efectuat în perioada ianuarie-februarie.

Marea Britanie şi Irlanda celebrează World Book Day (Ziua Cărţii), anual, în prima joi a lunii martie. La iniţiativa UNESCO, majoritatea ţărilor sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii pe 23 aprilie. Sărbătoarea îşi are originea în Catalonia, unde există obiceiul de a dărui celor dragi, pe 23 aprilie, de St. George, cărţi şi flori.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.