Manoel de Oliveira si Claude Chabrol sunt distinsi, la Berlin, cu trofeul pentru intreaga cariera

Manoel de Oliveira, Claude Chabrol şi Günter Rohrbach primesc trofeul Berlinale Camera, distincţie de apreciere pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, au anunţat, luni, organizatorii.

Centenarul regizor portughez, Manoel de Oliveira, este cel mai în vârstă regizor în activitate din istoria cinematografiei, printre cele mai cunoscute pelicule ale sale numărându-se „O Passado e o Presente/Trecutul ÅŸi Prezentul” (1972) ÅŸi „O Convento/Mănăstirea” (1995). A debutat în 1931 cu filmul mut „Douro, Faina Fluvial/Muncind pe Râul Douro”. De-a lungul carierei a colaborat cu actori celebri, printre care Marcello Mastroianni, Catherine Deneuve ÅŸi Michel Piccoli, iar participarea la multe festivaluri i-a adus numeroase premii.

Citeste si:  Baia fierbinte - momentul tau de relaxare

Cu a ÅŸasea prezenţă la Festivalul de la Berlin, Oliveira îşi va lansa, marÅ£i, în premieră mondială ultima producÅ£ie, „Singularidades de uma rapariga loura/Excentricităţile unei blonde”, în cadrul secÅ£iunii Berlinale Special, film în care un tânăr se îndrăgosteÅŸte nebuneÅŸte de o fată blondă.

Claude Chabrol, regizor, scenarist ÅŸi producător francez în vârstă de 78 de ani, cunoscut în special pentru drame psihologice, a primit, de asemenea, Berlinale Camera, după ce în 2003 i-a fost înmânat ÅŸi Premiul pentru ÃŽntreaga Carieră în cadrul Premiilor Filmului European. La un an de la debutul regizoral, a primit Ursul de Aur pentru „Les Cousins/Verii” (1959), ÅŸi de atunci a mai avut trei participări în cadrul Festivalului de la Berlin cu peliculele „Les Noces rouges/NunÅ£i însângerate” (1973), „La Fleur du Mal/Florile Răului” (2003) ÅŸi „L’Ivresse du pouvoir/Comedia Puterii” (2006).

Citeste si:  Cat valoreaza un proaspat absolvent?

ÃŽnmânarea distincÅ£iei, duminică seara, a fost urmată de proiecÅ£ia ultimei pelicule a regizorului francez, „Bellamy”, cu Gerard Depardieu în distribuÅ£ie, producÅ£ie aflată în competiÅ£ie, ÅŸi ea, la secÅ£iunea Berlinale Special.

Günter Rohrbach este unul din cei mai importanţi producători de film şi televiziune, care a primit de-a lungul carierei mai multe premii printre care Premiul Filmului German, Premiul Filmului Bavarez şi Premiul Adolf Grimme Award. În prezent Rohrbach este preşedintele Academiei Germane de Film.

Citeste si:  Au inceput inscrierile pentru cea de-a treia sesiune a cursurilor Universul DallesGo

Începând cu 2004, bijutierul Georg Hornemann din Düsseldorf a donat premiul, care a fost remodelat pentru Berlinala din 2008. Cu 128 de componente, premiul Berlinale Camera este construită după modelul unei camere reale, iar multe din elementele din argint şi titan sunt mobile.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.