fbpx

Maroc – tara unui concediu perfect

Daca tot v-ati saturat de Spania – sau daca vi se pare ca nu este suficient de exotica pentru voi – atunci ar fi momentul sa treceti peste stramtoarea Gibraltarului si sa puneti piciorul pe pamant marocan. Desigur, asta e o figura de stil, pentru ca ideal ar fi sa luati avionul spre una dintre cele trei destinatii principale ale tarii: fie stravechiul Marrakech, fie celebra Casablanca, fie pitorescul Tanger, orasul spionilor, la intalnirea Atlanticului cu Mediterana. Si bineinteles ca, daca agentia de turism are oferte senzationale, nu trebuie sa va feriti de ultra-modernul Agadir sau de batranul Fez, unde se afla cea mai veche Universitate din lume.

Vom incepe scurta trecere in revista a turismului marocan cu orasul Casablanca, cel mai populat, dar si cel mai important port al tarii. Nu stim cati locuitori avea Casablanca in 1942, cand Humphrey Bogart si Ingrid Bergman filmau aici celebru film, insa acum se apropie binisor de o populatie reala de 5 milioane. Desi este un important centru comercial, iar hoteluri pe malul Atlanticului se gasesc destule, Casablanca nu are acelasi potential turistic cu restul oraselor marocane. Poate si pentru ca centrul orasului este destul de nou, construit in timpul protectoratului francez. Cea mai impunatoare moschee a Casablancai, de exemplu, a fost finalizata in 1993. O fi costat ea 800 de milioane de dolari, insa parca tot nu se poate compara cu moscheele medievale din Marrakech. Piata centrala tipic orientala (medina) nu este nici ea la nivelul celor din orasele mai vechi. Insa, daca va ganditi ca majoritatea ofertelor turistice spre Maroc tintesc mult mai modernul oras Agadir, Casablanca va va parea o destinatie foarte afectata de patina vremii. Sau, poate, sunteti impatimite ai cinematografiei si vreti sa vedeti orasul de dragul filmului. Caz in care nu strica sa stiti ca portul despre care vorbim este si locul natal al actorului francez Jean Reno.

Citeste si:  Ce face un reprezentant de vanzari

Ca sa trecem lin cei peste 300 de kilometri care despart Casablanca de Tanger, vom face referire tot la un film, ceva mai recent insa: The Bourne Ultimatum. Il tineti minte pe Matt Damon alergand de nebun pe niste stradute vechi, intr-un oras magrebian? Ei bine, despre Tanger era vorba. Si nu intamplator: pozitionat langa Gibraltar, intr-un punct cheie al comunicatiilor dintre continente si chiar dintre civilizatii, Tangerul si-a capatat, inca din perioada interbelica, faima de oras al spionilor.

Citeste si:  Insula care te lasa statuie: a Pastelui

Tangerul are o istorie straveche, incepand chiar de pe vremea miturilor olimpiene. Langa oras exista o pestere unde se presupune ca a dormit insusi Hercule inainte de una din cele douasprezece incercari. Punct de interes pentru marile imperii ale istoriei, Tangerul a fost de mai multe ori distrus si reconstruit. Ca si cladirile, oamenii sunt si ei rezultatul istoriei zbuciumate: aici veti gasi musulmani, evrei si crestini, intr-o atmosfera cosmpolita care a inspirat multi artisti, de la Delacroix pana la Paulo Coelho.

Turistii vor gasi aici destule locuri in care sa plece atunci cand se satura de plaja. Muzee, catedrale catolice sau moschee (care nu pot fi privite decat de dinafara, daca nu esti musulam), parcuri largi si, desigur, medina, piata centrala, o mana cereasca pentru cei care iubesc imbracamintea, incaltamintea sau podoabele manufacturate din piele.

Citeste si:  Elvetia

Si, la final, Marrakech – orasul cel mai seducator si mai oriental dintre toate. Numele sau insemna Pamantul lui Dumnezeu, iar actualul Maroc era cunoscut, pana la Al Doilea Razboi Mondial, ca fiind Regatul Marrakechului. Orasul a ramas si acum principala atractie turistica a tarii si chiar a Africii de Nord, desi este situat la mai bine de 100 de kilometri de Ocean. Zona veche, medina, este extrem de mare si de populata. Ziua se face comert, iar seara apar aici bucatarii experti in diverse preparate traditionale, cantaretii, dansatorii si gimnastii ambulanti. Livada de maslini si gradinile Agdal sunt doua parcuri enorme, care nu trebuie ratate de turisti. Si moscheea al-Kutubyya, cu un turn inalt de 77 de metri, trebuie privita – mai ales ca dateaza din secolul al XII-lea.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.