Maurice Druon, autorul „Regilor blestemati”, a incetat din viata

Scriitorul ÅŸi academicianul francez de origine rusă Maurice Druon, autorul „Regilor blestemaÅ£i”, a încetat din viaţă marÅ£i la vârsta de 90 de ani, a anunÅ£at Academia Franceză, citată de AFP.

Fost ministru al culturii, deputat ÅŸi europarlamentar, Druon a fost un apărător fervent al purităţii limbii franceze, fiind unul dintre cei care s-au opus introducerii formei de feminin pentru anumite substantive care nu aveau (avocat, avocată, de exemplu). Membru al RezistenÅ£ei în timpul ocupaÅ£iei naziste, Druon a compus împreună cu unchiul său „Chant des partisans”, care avea să devină imnul acesteia.

Fiul unui rus, născut în 23 aprilie 1918 la Paris, Druon urma cursurile Åžcolii libere de ÅŸtiinÅ£e politice în momentul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Elev la ÅŸcoala de ofiÅ£eri, evadează în 1942 ÅŸi merge la Londra. Corespondent de război în timpul conflictului, începe să se consacre literaturii după sfârÅŸitul acestuia, descriindu-ÅŸi experienÅ£a de combatant în primul său roman, „La Dernière brigade” (1946). Opera sa este apoi marcată definitiv de trilogia „La Fin des hommes” – „Les Grandes Familles” (1948), „La Chute des corps” (1950), „Rendez-vous aux enfers” (1951)) – ÅŸi de monumentala frescă istorică „Les Rois maudits”, evocare în ÅŸapte volume a ultimilor CapeÅ£ieni, cărora le descrie declinul.

Citeste si:  Week-end de nunti

Pasionat de istorie ÅŸi atras de tragic, Druon se vrea romanesc, violent, pasional. Ales în 1966 membru al Academiei Franceze, la 48 de ani, devine cel mai tânăr membru al acesteia. Cariera sa ia o turnură politică în 1973, când este numit ministru al culturii (1973-1974). După ce criticase revoltele din mai 1968, anunţă că nu le va acorda subvenÅ£ii „celor care vin la minister să ceară de pomană cu un cocteil Molotov în mână”.

Citeste si:  Minunile ingineriei moderne

Începând din 1977, Maurice Druon se implică în partidul gaullist RPR. Ales secretar pe viaţă al Academiei Franceze în 1985, demisionează în octombrie 1999 pentru a se consacra scrisului.

Foarte cunoscut în Rusia, Å£ara de origine a tatălui său, cărÅ£ile sale ÅŸi în special „Regii blestemaÅ£i” erau printre puÅ£inele cărÅ£i străine autorizate ÅŸi traduse în URSS. Druon avea relaÅ£ii excelente cu premierul ÅŸi fostul preÅŸedinte Vladimir Putin. Cei doi s-au întâlnit de mai multe ori începând din 2003 în FranÅ£a ÅŸi Rusia, iar în 2006 Druon a devenit membru al Academisie ruse de ÅžtiinÅ£e pentru „contribuÅ£ia sa importantă la relaÅ£iile contemporane franco-ruse” ÅŸi pentru rolul său în „formarea unei imagini pozitive a Rusiei printre intelectualii francezi”.

Citeste si:  Magie, stil, culoare, promotii si Happy Hours

Putin, pe atunci preÅŸedinte, l-a primit pe Druon la reÅŸedinÅ£a sa din apropiere de Moscova. „Este o mare fericire să discut cu un om care a trăit o viaţă de legendă”, declarase atunci Putin. ÃŽn februarie acelaÅŸi an, cei doi s-au întâlnit din nou într-un sat din apropiere de Bordeaux, în timpul unei vizite de stat a lui Putin în FranÅ£a. ÃŽn mai 2008, Druon a primit vizita lui Putin la domiciliul său parizian.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.