Meteora, mai aproape de cer

In mijlocul Greciei, pe valea Tesaliei, nu departe de Muntii Pindului, langa oraselul Kalambaka, se afla un ansamblu urias de stanci golase ce se inalta spre cer, cunoscute in toata lumea sub numele de Meteora.

Privite de jos, din marginea campiei Tesaliei, stancile ca niste lamele ale Meteorei par ca ating cerul. Nicaieri in lume n-am vazut, parca, un asemenea spectacol, un loc fara legende, dar incarcat de crestinism.
Meteora este un adevarat stat in stat, dar paradoxal fara bani, cu acei calugari fara bunuri personale, fara bani de buzunar. Totul e la comun. S-ar putea spune ca la orice manastire. Dar aici, in acest loc izolat si greu accesibil pana nu demult, cu atata stanca in jur, a luat nastere un adevarat stat ascetic, alcatuit inca de la sfarsitul primului mileniu.

S-a desavarsit cu adevarat, dar sub acelasi aspect, de-abia la inceputul secolului al XII-lea.

Citeste si:  Ce zodie esti in horoscopul hindus?

Pe aceste stanci fara pic de vegetatie, s-a nascut viata monahala inca din secolul al IX-lea. Pe varfurile cel mai greu accesibile, calugarii au construit manastiri de o rara frumusete. In secolul al XV-lea, erau 24 la numar. Acum mai sunt vietuite doar sase manastiri, dintre care cinci de calugari si una de maici.

Prima manastire, Sf. Duh, a fost ridicata la asemenea inaltimi de calugarul Barnabas (950-770 d.H.). Un cretan, Andronikos, construieste a doua manastire, denumind-o Schimbarea la Fata. Aceasta biserica este cea mai veche si impunatoare din tot ansamblul Meteorelor, iar fresca interioara, de mare calitate artistica, apartine scolii cretane, ajunse la culme in secolul al XVI-lea.

In secolele XVI-XVIII, manastirea numara pina la 300 de monahi si eremiti, fiind o chinovie model. Si in prezent, atat biserica mare, paraclisele, cat si intreaga incinta sunt frumos restaurate si bine intretinute. De-abia in anul 1150 s-au ridicat minastirile Stagi si Doupiani, formand un tot unitar. Si nimeni n-a mai cutezat multe milenii sa se mai avante la asemenea inaltimi. Dragostea fata de oameni, sacrificiul si munca sint principiile ce-i calauzesc pe calugarii care considera ca sunt aici mai aproape de cer. Iar din mainile lor ies haine bisericesti ori broderii mestesugite, facute cu har si dragoste pentru frumos. Isi fac singuri lumanarile, mirositoare a ceara de albine, stiu sa primeasca turistii, fiindu-le multora exemplu, de cum trebuie sa se faca un asemenea lucru. Intr-un cuvint, stiu sa faca si turism, as spune, cautand legendele sau povestile locale, transmitandu-le oaspetilor de pretutindeni, care se incumeta la asemenea inaltimi, desi acum pe drumul ingust au acces autocarele, pana la un anumit punct. Mai pot fi vizitate mici cladiri bisericesti, schituri, inchisorile calugarilor.

Citeste si:  Prima fata Bond musulmana

Kalambaka, orasul amplasat la baza stincilor Meteorei si, pe partea stinga a riului Pinios, este un oras cu istorie bogata si numeroase monumente, dintre care cel mai important este Biserica Fecioarei Maria. Biserica este amplasata in nord-estul orasului, in apropierea unei mari stanci numite Agia. Oraselul are pentru vizitatorii care vin sa vada la Meteora (care este la numai 5 km) minunate hoteluri moderne care le ofera tot confortul. Orasul se afla la 285 km de Salonic si la 326 km de Atena.

Citeste si:  Si pasarelele cantau...

La Meteora simti nu numai puritatea aerului, ci si o energie pozitiva, ce te incarca spiritual, te face mai bun, mai nobil. Cautand perfectiunea, acesti „meteori”de la Meteora, acesti cutezatori, care se aduna aici ca apele cristaline intr-o albie de riu, canalizandu-le spre ceea ce numim biruinta omenirii prin credinta, ne invata drumul spre intelepciune.

Meteora este, de fapt, o calatorie spre lumina.

TexT: Elisabeta Iosif


2 Comentarii
  1. am fost la Meteora,este intr-adevar un loc superb cu o incarcatura religioasa si spirituala unica! mergeti cu incredere daca aveti ocazia :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.