Misterul monstrului din Loch Ness

Filme, carti, legende, mistere si povesti isi au originea in muntii Scotiei, mai exact in zona Loch Ness. Cat adevar se ascunde in spatele lor nu se stie inca, cert este ca regiunea este un adevarat magnet pentru turistii dornici sa descopere misterul.

Loch Ness, situat la 37 km de Iverness, este cel mai mare lac al Marii Britanii si are mai multa apa decat decat toate celelalte lacuri ale regatului impreuna. Este lung de 35 km, lat de doi-trei km, „gazduieste” 80 milioane de metri cubi de apa si are o adancime de 229 de metri. In Loch Ness se varsa sapte rauri, iar din el porneste numai unul, raul Ness.

Monstrul din Loch Ness, alintat Nessie, este o mai veche cunostinta de-a localnicilor. In trecut, oamenii din zona il foloseau ca “bau bau” pentru a-si tine copiii departe de apele adanci ale lacului. Ei povesteau despre un animal care traia in lac si care iesea pe pamant sub forma de cal atunci cand ii era foame pentru a atrage oamenii in lac unde ii manca. Astazi, Nessie este unul dintre cele mai faimoase animale din criptozoologie, stiinta care studiaza animalele ciudate, ce nu se incadreaza in categoriile zoologice deja stabilite.

Citeste si:  Sfaturi pentru interviuri

Legenda spune ca prima aparitie a lui Nessie a fost in anul 565 cand Sfantul Columba ar fi salvat prin puterea sa un om atacat de faimosul monstru. Dupa acest eveniment, Nessie s-a mai aratat abia in 1933 cand a fost vazut traversand soseaua din apropierea lacului, de catre un cuplu ce calatorea cu masina, apoi de catre un motociclist. Prima fotografie a lui Nessie a fost facuta in 1934, de catre medicul Wilson, aflat la o partida de vanatoare in zona.

„Fotografia chirurgului”, cum a fost denumita, a iscat controverse enorme, iar in 1992 s-a dovedit ca fusese falsificata. Totusi exista inca persoane care cred ca animalul cu gat lung surprins de Wilson este chiar Nessie. In 1938, un turist sud-african a reusit sa filmeze monstrul din Loch Ness timp de trei minute, dar a refuzat sa faca public filmul, publicand numai un cadru din el in cartea sa. 16 ani mai tarziu, sonarul unei nave de pescuit a detectat un obiect de mari dimensiuni care se deplasa la adancimea de 146 de metri. Un alt film a fost facut in 1960, de catre inginerul Dinsdale, care a surprins o cocoasa traversand Loch Ness.

Citeste si:  Peste 130 de filme in competitie pentru Premiile Gopo 2016

Dupa toate aceste „intalniri”, un biolog de la Universitatea din Chicago a pornit o expeditie menita sa clarifice problema monstrului. Din pacate, nu a reusit decat sa adanceasca misterul. Microfoanele plasate in adancimea lacului au inregistrat sunete ciudate, insa nimic nu a putut dovedi ca ele au fost produse de Nessie. La fel s-a intamplat si cu fotografiile subacvatice facute de Robert. H. Hinnes, care a surprins „ceva”, fara a se putea stabili ce anume. Nici expeditia celor de la Discovery, nici submarinele trimise sa cerceteze lacul in profunzime nu au putut aduce dovezi clare care sa dovedeasca existenta sau absenta monstrului. Ultima intalnire cu Nessie a avut loc in 2007 cand un turist a reusit sa filmeze o creatura neagra, lunga de 14 metri care se deplasa cu viteza la suprafata apei. Din nou, nu s-a putut stabili daca eroul filmului era Nessie sau pur si simplu o foca.

Citeste si:  Trofeul Transilvania a plecat in Argentina

De altfel, scepticii afirma ca toate animalele surprinse vreodata in poze si filme sunt fie foci, fie pasari sau nutrii. Putini sunt cei care cred ca in Loch Ness traieste un urmas al dinozaurilor de odinioara, mai ales ca lacul s-a format abia acum 10.000 de ani, la sfarsitul ultimei ere glaciare, deci atunci cand dinozaurii deja nu mai existau.

Tocmai pentru ca misterul ramane neelucidat, Loch Ness atrage un numar mare de turisti gata sa stea la panda pe malul lacului, cu o camera video in mana. Adevarul este ca, indiferent de rezultatul pandei, zona lacului merita vizitata. Muntii Scotiei ofera privelisti incantatoare, aer curat, trasee pentru drumetii, mici sate si orase, incantatoare, tipic scotiene. Pe o peninsula stancoasa a lacului, se afla ruinele vestitului castelul Urquhart, adapostul clanurilor scotiene, a carui priveliste te duce inapoi in timp, in anii 1200. Si chiar fara toate acestea, Loch Ness ar trebui vizitat pentru simplul fapt ca aici s-a nascut una dintre cele mai faimoase legende ale timpurilor noastre.


10 Comentarii
  1. dragutz articol……e foarte posibil sa existe…sau poate nu dar mai bine am lasa povestiile asa cum sant k sa nu fim dezamagiti dupa..

  2. lumea e proasta si credula sa creada aberatiile astea ,astia au pacalit lumea cu monstru ca sa scoata niste bani buni cu trucaje ordinare ,dar ce ma mira americanii au pacalit lumea intreaga timp de 50 de ani cu ajunsul pe lume.Au mizat pe prostia oamenilor care nu au judecata si cred toate minciunile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.