fbpx

Monastir – Tunisia

Please select a featured image for your post

Monastir este unul dintre cele mai frumoase si curate orase din Tunisia si totodata o statiune turistica deosebita. Monastir este cel mai probabil orasul in care va ateriza avionul cu care mergeti in Tunisia si din care vi se va face transferul spre Sousse, Port El Kantaoui, Djerba sau alte statiuni. Chiar daca nu va cazati aici, Monastirul merita vizitat, centrul orasului fiind un adevarat muzeu.

Monastir – orasul lui Habib Bourguiba Bourguiba este primul presedinte tunisian dupa castigarea independentei fata de Franta. In centrul orasului, cladirile au o valoare artistica deosebita, desi uneori te simti cu adevarat intr-un muzeu mai degraba decat intr-o statiune turistica. Bourguiba a investit in Monastir, orasul sau natal, transformandu-l intr-o imensa moschee destinata lui.

Mausoleum-ul unde fostul presedinte este inmormantat este o amintire a vechiului sistem politic Tunisian. Chiar daca Bourguiba nu a fost niciodata ales prin vot liber al cetatenilor tunisieni, este considerat parintele Tunisei moderne. Mausoleum-ul familiei Bourguiba este o cladire impresionanta, construita in stilul lor traditional, cu 2 minarete de o parte si de alta a intrarii si 3 domuri – doua verzi si unul auriu. Parintii presedintelui sunt inmormantati in domurile verzi, iar presedintele in cel auriu. Cladirea este supravegheata de garzi imbracate in fosta uniforma militara oficiala.
Informatii generale despre Monastir Daca sunteti cazati in Sousse, statiunea cea mai apropiata de Monastir, puteti linistit sa luati un taxi pentru a face legatura intre orase. Va costa in jur de 10 dinari si nu faceti mai mult de 15-20 de minute.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 8-14 februarie
Ceea ce m-a uimit este faptul ca in toate magazinele si cafenele din Monastir, la fel ca pe majoritatea cladirilor, veti vedea postere sau tablouri gigantice cu presedintele Ben Ali, devenit presedinte dupa ce l-a declarat pe presedintele de la vreme aceea incapabil din punct de vedere medical pt a-si exercita functia. Vanzatorii de la cafenele ne-au spus ca este un mic dictator si ca sunt obilgati sa afiseze poza lui la vedere. Asta ne-a amintit de vremurile de nu foarte mult apuse de la noi.

Hotelurile si restaurantele sunt in general pretentioase, Monastirul fiind un oras destul de scump si nu accesibil oricui, din punct de vedere al cazarii si serviciilor. Pana si preturile din bazar sunt mai ridicate decat cele din alte centre comerciale tunisiene.

Daca va aflati in vizita in Monastir, nu ezitati sa vizitati muzeul, care este interesant in primul rand pentru ca detine o colectie impresionanta de scrieri antice islamice, materiale, vase de lut, astrolaburi si sculpturi in lemn si mai apoi pentru ca este localizat in holul de rugaciune din cea mai importanta si bine pastrata parte din ribat.

Citeste si:  Fotografie alb-negru de Keli
Nu trebuie exclus din planul de excursie nici portul din Monastir, un port cochet, in care sunt ancorate yahturi si ambarcatiuni de lux. Din port va puteti imbarca, pentru 30 de dinari, pe un vas de pirati, care va va plimba o zi intreaga pe Marea Mediterana, pentru a savura niste peisaje de vis. La bordul vasului va veti bucura din plin de ospitalitatea „piratilor” tunisieni, care sunt imbracati adecvat si umbla cu un papagal vorbitor pe umar.

In Monastir veti gasi o sumedenie de banci locale si internationale, pentru schimbul valutar, iar la majoritatea magazinelor sunt acceptate cartile de credit. Tot aici aveti parte de o viata de noapte in stil European, fiind diverse discoteci si baruri conduse de europeni.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.