fbpx

Munca in strainatate (partea a III-a)

Please select a featured image for your post

Bun, am stabilit ca esti hotarat sa pleci, am stabilit ca ai atuurile necesare ca sa reusesti, mai ramane intrebarea: unde pleci mai exact?

Alegerea destinatiei
Este clar ca vorbim aici de alegerea destinatiei de munca si nu de vacanta, din pacate. In alegerea destinatiei trebuie sa luati in considerare mai multe aspecte: primul ar fi care sunt domeniile in care e nevoie de specializarea voastra? Un simplu raid pe un site care centralizeaza ofertele de pe piata muncii din strainatate, va va ajuta sa va faceti o idee. In general sunt cautate domenii ca si constructiile, medicina (umana, veterinara), asistenta medicala, au pair, gastronomie, IT, vanzari, marketing.

Nu sunt de neglijat site-urile regiunii spre care urmeaza sa va indreptati. De exemplu, Canada are o retea foarte bine pusa la punct de site-uri care prezinta oferta de munca pe regiuni si chiar si tarifele care se practica sau adrese ale angajatorilor. Este oricum mult mai simplu daca plecati la munca in strainatate cu un contract pre-stabilit, cu o companie serioasa. Incercati sa aflati cat de multe despre compania la care doriti sa lucrati inca inainte de a semna contractul, pentru a va asigura ca totul este in ordine si ca nu veti avea surprize neplacute.

Citeste si:  Biserica Sfantului Mormant - Biserica Invierii

In strainatate se merge foarte mult, in cazul angajarilor, pe sistemul de recomandare, asa ca, daca aveti prieteni sau rude care deja lucreaza in cadrul unei companii in strainatate, rugati-i sa va ajute sa va faceti intrarea. Veti fi mai bine privit de catre angajatorul strain si mai ales aveti certitudinea ca este o chestiune serioasa.

Intrati cat de mult pe forumurile pe care scriu romanii plecati deja in strainatate (din nou, Canada e foarte bine reprezentata la domeniul forumuri). Ei te pot ghida in gasirea unui job, iti pot spune care sunt domeniile la mare cautare si iti pot spune la ce sa te astepti de la viata de acolo.

In alegerea destinatiei, nu uita sa iei in considerare diferentele culturale dintre Romania si tara pe care ai ales-o. Incepand cu viata de zi cu zi, cu gastronomia specifica, cu religia si atitudinea oamenilor, totul conteaza. Nu vei fi un mic robotel care merge la birou si se intoarce acasa ci va trebui sa te integrezi in cultura din care faci parte. Tari ca si Italia, Franta, Spania, Grecia, sunt mult mai apropiate ca stil de viata de noi, in schimb ce in tari ca si Germania, tarile nordice sau Anglia, stilul de viata este diferit de al nostru iar oamenii sunt mult mai reci si mai distanti. America si Canada sunt culturi unice, pe care unii romani le considera insuportabile, altii de muleaza perfect pe cerintele lor. Maria, 32 ani: „am plecat in Canada impreuna cu sotul si fetita mea, o data cu noi au plecat si nasii nostri cu copiii lor. Am incercat timp de 1 an sa ne adaptam la stilul de viata Canadian. Sotul avea un job bun, eu la fel, fetita mergea la gradinita. Dar nu am putut. Ne simteam singuri, ne era dor de casa, oamenii din jur erau reci si superficiali. Am venit acasa dupa 2 ani si ne-am facut propria afacere de familie cu banii stransi acolo. Nasii mei sunt in continuare in Canada, copiii merg deja la liceu. Ei sunt fericiti acolo, noi suntem fericiti aici”.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce citesti in tabloide

Am dezbatut in detaliu ce era de dezbatut, am citit marturiile celor care au trecut prin experienta muncii in strainatate si pot sa concluzionez ca nu este vorba doar de jobul la care mergi, de cultura in care mergi, de cat de bine stii limba, de cat de bine te poti adapta la o situatie noua si e o conjunctura complexa, o multitudine de factori care iti influenteaza succesul cand muncesti in strainatate. Depinde de fiecare dintre noi daca are determinarea, curajul sau chiar un strop de nebunie pentru a pleca la mii de kilometri de casa.

Citeste si:  Artista Roisin Murphy a purtat la Săptămâna Modei de la Milano creaÅ£iile unui designer român
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.