fbpx

Munca in strainatate (partea a II-a)

Please select a featured image for your post

Daca in prima parte am vorbit despre motivatia pe care o dam plecarii noastre si ceea ce trebuie luat in considerare inainte de a pleca, atat din punct de vedere profesional cat si personal, sa vorbim putin si despre ce abilitati si cunostinte ar fi necesare pentru a obtine un job bun in strainatate si mai ales cum ne putem recunoaste studiile din tara, pentru a beneficia de ele si peste hotare.

Fisa de post a candidatului la munca in strainatate Locurile de munca in strainatate sunt foate variate, incepand cu baby-sitting, cules de capsuni, programe de work&travel sau posturi importante in companii multinationale. Cerinta de baza este cunoasterea limbii tarii respective. Chiar daca nu este ceruta la angajare, cunoastere limbii straine te scoate din multe situatii neplacute: intelegi exact tot ceea ce ti se explica si ce ti se cere, iti poti exprima nemultumirile si doleantele, iti poti face prieteni noi sau macar poti comunica decent in colectiv.
In cele mai mult cazuri, nu e vorba doar de experienta acumulata in CV, ci de experienta de viata, personalitatea si puterea de adaptare la nou. Toate acestea te vor ajuta sa ai succes, indiferent ce fel de job vei avea in strainatate.

Citeste si:  Situatie limita
Mirela, 25 ani : „cand am plecat ca si au-pair in Suedia, limba nu a fost o cerinta a postului, intrucat familia la care urma sa locuiesc era o familie de romani. Insa fetita pe care o ingrijeam mergea la gradinita suedeza si ne intelegeam destul de greu cu limba. In plus, cand am iesit in oras in ziua mea libera am fost ca un mut intre oribi, nu ne-am inteles de nici o culoare. Nu as repeta experienta niciodata!”

Recunoasterea studiilor in strainatate Iata un subiect foarte controversat si despre care consider ca trebui sa stiti cateva lucruri esentiale. Nu toate diplomele recunoscute in Romania sunt recunoscute si altundeva in lume. Asa ca, inainte sa va bazati pe pregatirea voastra „romaneasca” e bine sa va interesati foarte bine daca specializarea pe care ati urmat-o se recunoaste in tara in care urmeaza sa plecati. Unele studii sunt recunoscute partial, urmand ca apoi sa dati diferente sau sa mai faceti un an doi de scoala, altele sunt recunoscute complet, trebuind doar vizate in tara.

Atentie, vizarea diplomelor se face in functie de tara in care umreaza sa le folositi. Diplomele trebuiesc vizate intai de inspectoratul scolar, apoi de diverse alte institutii, chiar si de Ministerul Afacerilor Externe. Informati-va foarte bine, pentru ca nu doriti sa vi refuze diploma doar pentru ca ii lipseste o anumita stampila.

Citeste si:  Aylin & The Lucky Charms, finalisti in cadrul unei competitii muzicale internationale
Chiar daca studiile va sunt recunoscute sau ati reusit sa le echivalati, asta nu va insemna intotdeauna ca veti primi un job pe masura pregatirii voastre. E posibil sa fiti incadrat ca o persoana fara experienta, pentru a vi se testa atat cunostintele cat si puterea de adaptare la un nou sistem de munca, la noua limba, la noua cultura organizationala.

Nu putine sunt cazurile in care studiile din tara nu va vor fi recunoscute si nici nu se pot echivala. Ionut, 29 de ani: „am terminat in Romania facultatea de Zootehnie si credeam ca si in Statele Unite voi putea lucra ca si inginer zootehnist. Ei bine, nu am putut face echivalarea studiilor, asa ca am fost nevoit sa ma reprofilez. Momentan lucrez ca si electrician, o meserie foarte bine platita aici”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.