Muzeul National al Taranului Roman a castigat premiul ASER 2013

Muzeul National al Taranului Roman a castigat premiul ASER 2013 pentru realizarea de exceptie a expozitiei temporare si a catalogului de expozitie cu titlul Picu Patrut. Ultimul mare miniaturist al Europei, organizata intre 14 septembrie si 2 decembrie 2012, la Sala Oaspeti. Premiul a fost acordat in cadrul Conferintei Asociatiei de Stiinte Etnologice din Romania, editia a IX-a, care a avut loc la Sibiu, in perioada 2 – 3 octombrie 2013.

Citeste si:  Radiohead ignorati de francezi

foto

Expozitia Picu Patrut. Ultimul mare miniaturist al Europei a marcat principalele etape ale vietii si creatiei lui Picu Patrut, incepand de la varsta de 19 ani, cand a compus prima carte si a desenat primele miniaturi continuand cu anii 1848-1852, cand functiona ca eclesiarh (carsnic) la biserica veche din sat, dar si la scoala din Saliste, precum si etapa 1862-1872 cand, „avea sa fie tuns” monah la Schitul Cheia (din Valcea) fara a se calugari. Numit „calugarul-taran”, „artistul-taran” sau „Anton Pann al Ardealului”, Picu Patrut a dovedit in intreaga sa opera ca este rafinat, ca are o mana sigura si o mare putere de intelegere a culorilor.

Citeste si:  Bazar Analog – a doua editie. 29 Noiembrie

Expozitia Picu Patrut. Ultimul mare miniaturist al Europei a mai primit, de asemenea, mentiune in cadrul Premiilor Comitetului National ICOM.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.