Nadia Comaneci

Please select a featured image for your post

Data si locul nasterii: 12.11.1961, Onesti, Bacau
Stare civila: : Casatorita, un copil
Zodie: : Scorpion
Ocupatie: : Gimnasta

Prima gimnasta din lume care a reusit performanta de a primi nota zece la un concurs de gimnastica olimpic este fiica lui Gheorghe si a Stefaniei Comaneci. Primul sau concurs national a fost la frageda varsta de 9 ani, la care aceasta a participat ca membra a orasului sau. La putin timp dupa aceasta Bela Karoly si Marta, sotia acestuia, au inceput antrenamentele cu Nadia, care s-au dovedit a avea un mare succes, pentru ca la varsta de 13 ani tanara speranta a castigat trei medalii de aur si una de argint la Campionatele Europene care au avut loc la Skien in Norvegia in anul 1975, an in care a fost desemnata de Associated Press „Atleta Anului in Romania”. Datorita performantei reusite la Jocurile Olimpice de vara din: 1976 care au avut loc in Canada la Montreal de a obtine o nota perfecta, nota 10, lucru nemai intalnit pana atunci, la numai 14 ani Nadia a devenit o adevarata stea, find cea mai tanara romanca care a primit premiul de „Erou al Muncii Socialiste”. Desi atleta a incercat in 1977 sa-si apere titlul european, Romania a fost nevoita sa se retraga din competite in finala din cauza arbitrajului, iar la campionatele din anul urmator Nadia nu a mai reusit sa aiba nici o performanta de talia celei din Montreal, Canada. Anul 1979 a fost anul de revenire pentru tanara gimnasta, aceasta reusit sa revina la greutatea normala, a castigat cel de-al treilea titlu suprem, find primul sportiv care a reusit aceasta performanta din istorie, iar in decembrie la Campionatele Mondiale a fost nevoie ca gimnasta sa fie dusa la spital din cauza unei taieturi datorate unei catarame metalice. Contrar recomandarilor doctorilor, Nadia s-a incapatanat sa participe si a reusit sa obtina nota 9,95 la barna, ceea ce a adus Romaniei prima medalie de aur in concursul pe echipe. Dupa Jocurile Olimpice desfasurate la Moscova in anul 1980, unde s-a clasat pe locul doi dupa Elena Davidova, s-a retras din activitatea competitionala, pentru ca intre anii 1984 si 1989 sa fie membra a Federatiei Romane de Gimnastica, unde a ajutat mai multi gimnasti juniori romani, la antrenamente.
Citeste si:  O cunoasteti pe Manastamirflorinda?
O data cu revolutia, Nadia a fugit in Statele Unite ale Americii, ilegal, unde si-a petrecut primii ani promovand diverse linii vestimentare necesare in gimnastica, dar si rochii de mireasa. Anul 1994 a fost anul intoarcerii ei in Romania, dar nu singura ci alaturi de logodnicul ei Bart Conner, cu care s-a casatorit mai tarziu in anul 1996. Natiunile Unite au desemnat-o sa vorbeasca in anul 1999 la inaugurarea anului 2000, „Anul International al Voluntariatului”, astfel find primul sportiv din istorie invitat aici.
Citeste si:  Horoscopul amuzant al saptamanii
Diferite distinctii pe care fosta sportiva le are sunt : vice-presedinte al Consiliului Director al Special Olympics, presedinte onorific al Federatiei Romane de Gimnastica, Presedinte Onorific al Comitetului Olimpic Roman, Ambasadorul Sporturilor Romanesti, vice-presedinte in Consiliul Director al Asociatiei Distrofiei Musculare dar si membra a Fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica. Nadia a scos si o carte:„Scrisori catre o tanara gimnasta”in luna decembrie a anului 2003 si a si fondat o clinica de caritate in Bucuresti, cu scopul de a ajuta copii orfani din Romania.

Citeste si:  Ce se mai mananca in lume

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.