Naive Design – lumina intr-o noua forma

“Lumina este de obicei ceva ce ramane la sfarsit, aruncata intr-un colt, insa din acea pozitie ea poate transforma minunat orice incapere.”

Naive Design nu este genul de magazin chic cu care v-am obisnuit pana acum. De fapt, nu este nici macar magazin; este un atelier de design, in care doua artiste foarte talentate lucreaza pentru a descoperi noi modalitati de a transforma spatiul folosind doar lumina. Cristina Ivan si Laura Chifiriuc confectioneaza obiecte de iluminat: lampi, lampadare, lustre, practic orice forma cunoscuta si necunoscuta, din materiale inedite.

Cristina Ivan a lasat in urma un extenuant job corporatist pentru a se dedica manufacturii si a inceput cu designul de incaltaminte. Modelele concepute de ea, mai nou pentru a se „asorta” cu creatiile Naive Design.

Personalitati distincte, Cristina si Laura sunt totusi unite de o mare capacitate de a gandi dincolo de conceptele uzuale referitoare la spatiu si personalizarea acestuia, de ceea ce ar trebui sa insemne arta: dragoste pentru materiale, obiecte si oamenii care le folosesc. Impreuna au conceput decorul/iluminarea unui eveniment special: o nunta, si la putin timp s-a nascut colaborarea in atelierul Naïve Design.

Citeste si:  Plictiseala in cariera

Naive construiesc lampi din orice: material textil (au folosit 650 de ciucurasi confectionati cu manutele lor din ata colorata pentru a acoperi un abajur circular), ustensile de bucatarie (vezi Liliecii, expus la Casa Miclescu), hartie si carton, plastic reciclat, CD-uri, carti, nasturi, ghemotoace de lana, metal, lemn; nu exista nimic . Nimic nu pare mposibil de realizat daca privesti in atelierul lor. In acel spatiu intim de lucru, obiectele capata viata sub privirea lor atenta si datorita unui cumul extraordinar de imaginatie.

Exemple care va vor lamuri: Acordeonul, o lampa cu totul speciala care se poate plia pe obiecte, sau pe un perete sau spatiu neobisnuit. Unul din proiectele recente, acest obiect a fost conceput folosind ideea de pozitie reglabila a unui obiect de iluminat in functie de spatiul de care dispune… si ce exemplu mai bun decat cel al unui acordeon!

„Exista mereu cate putin entuziasm, bucurie, dar si regret atunci cand o instalatie paraseste atelierul”, spun cele doua fete. Si vazand obiectele minunate pe care le creeaza din orice… le inteleg perfect!

Citeste si:  Simona Sensual are tarif

Aparitiile Naïve Design in evenimente sunt pana acum la: Fashion East Fair, My Grandma’s Backyard si la Zilele Casei Miclescu , iar in prezent se implica in proiectul de responsabilizare Earth Hours , pentru care au decis sa faca o serie de corpuri de iluminat bazate nu pe electricitate, ci pe ceara de albine. Proiectul Earth Hours este foarte drag lor, si asta pentru ca munca celor doua fete se bazeaza foarte mult pe reciclare, reconditionare si reinventare. Naïve Design inseamna inventivitate, curajul de a folosi ceea ce altora li se pare banal sau chiar neglijabil. Filosofia lor este demna de admirat tocmai pentru ca incorporeaza doua conceptii diferite despre arta, obiecte si lumina.

In curand Naive Design va fi prezent pe „piata”, in cateva magazine-galerii de manufactura. Iar incepand cu luna aprilie, vor expune si in buticul on line, www.fabrique.ro.

Cele doua fete isi propun sa puna pe roate proiectul de colectare a obiectelor reutilizabile/abandonate (palarii vechi, colectii vinil, rame tablou, umbrele), cat si a materialelor reciclabile (capace de bere, dopuri de pluta, samburi, coji de nuci/fistic, carti vechi etc) – proces ce va fi continuu. Toate aceste materiale le vor servi ca materie prima in realizarea proiectelor. „Vrem sa subliniem ca nu privim reciclarea ca pe o moda, ci am realizat ca ne este foarte utila – prin gesturi mici, putem avea obiective mari. Ne trebuie o materie prima si de ce nu ar fi acesta unul dintre materialele principale.”

Citeste si:  Dintr-o plaja larga de oferte, cel mai tare atrage Copacabana

De ce am ales sa va spun povestea Naive Design in aceasta sectiune? Pentru ca serviciile lor pot fi contractate, iar obiectele create sub cupola Naive Design pot fi cumparate pentru un spatiu al tau care se vrea personalizat la maxim (in curand intr-un magazin online; revenim cu detalii!) sau doar admirate la un eveniment. Le poti contacta oricand pe Cristina si Laura pe adresa http://www.naivedesign.blogspot.com/

Iar AICI puteti urmari un interviu cu “echipa” Naive Design.


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.