fbpx

Networking-ul profesional, un ajutor in cariera

Poate ca esti in cautarea primului loc de munca sau in cautarea unei modalitati de a avansa in cariera. Poate ca tocmai ai pierdut un loc de munca sau cauti modalitatea de a-ti mari productivitatea. In oricare dintre aceste situatii te-ai afla, networking-ul profesional ar putea fi un plus in viata ta profesionala. Sigur ca poti sa apelezi la anunturi cand cauti un loc de munca sau poti incerca sa dai telefoane la necunoscuti cand esti in cautare de clienti, insa networking-ul se va dovedi mai eficient. Multe companii nici macar nu dau anunturi cand au un loc de munca disponibil si prefera sa mearga pe recomandari din partea actualilor angajati. Asta inseamna ca poti „rata” multe job-uri bune daca nu ai o retea de cunostinte bine dezvoltata.

In cariera, conceptul de networking se refera la folosirea relatiilor sociale pentru a-ti dezvolta o cariera. Te poti folosi de ele cand esti in cautarea unui job, cand vrei sa-ti dezvolti afacerea personala, cand vrei sa castigi mai multi clienti.

Fie ca esti tanara si lipsita de experienta, fie ca esti la al cincilea job, networking-ul profesional incepe cu persoanele cele mai apropiate tie, adica familia, prietenii, fostii sefi, fostii colegi, fostii profesori. Daca esti la facultate sau la liceu, poti folosi networking-ul profesional pentru a solicita o recomandare sau o informatie de la profesorii tai. Adesea profesorii universitari lucreaza in domeniile pe care le predau si au, la randul lor, prieteni sau cunostinte ce te-ar putea ajuta.

Citeste si:  Martini cauta pe cineva cu varsta peste 25 de ani pentru rolul din noua reclama TV!

De asemenea, poti sa ceri ajutorul prietenilor sau cunostintelor de familie. Nu e nimic rusinos in a abtine un job prin recomandare de la prietena mamei sau de la sotie profesorului tau. In acest caz, nu vorbim de „pile”, ci de networking social si profesional. Fiecare persoana pe care o cunosti poate sa reprezinte un punct de pornire catre o noua ramura a retelei tale sociale. Totul depinde de abilitatile tale de comunicare. Daca o persoana te considera interesanta, te va prezenta altora, chiar daca nu poate sa te ajute ea insasi.

Multi nu stiu cum sa inceapa o retea profesionala si nici nu-si dau seama cat de usor si de eficient este. Incepe prin a suna persoane care ar putea avea un impact pozitiv asupra carierei tale. Nu ca sa le ceri un loc de munca sau un contract, ci ca sa le comunici faptul ca esti in cautarea unui loc de munca sau a unui client. Pe masura ce reteaua ta profesionala se extinde, nu uita sa multumesti celor care te-au ajutat. Astfel iti intaresti relatiile cu ei si poti fi sigura ca te vor ajuta si data viitoare. Cand este cazul, fa, la randul tau, cate o favoare celor care au nevoie de ea. De exemplu, poti sa recomanzi afacerea unei cunostinte cuiva care ar putea avea nevoie de serviciile sale.

Citeste si:  Cum "negociezi" cu Scorpionii?

In lipsa altor posibilitati, poti bune bazele unei retele profesionale intrand intr-o asociatie a celor din domeniul in care lucrezi sau intr-un ONG, ca voluntar. Ambele variante te vor ajuta sa cunosti persoane dintr-un anumit domeniu sau din domenii variate. Pastreaza o evidenta a contactelor tale, nu uita sa intorci favorurile primite de cate ori poti si sa suni din cand in cand persoanele importante, chiar daca nu ai nimic sa le ceri. Aminteste-le ca existi, felicitandu-i de sarbatori sau zile de nastere. Nu uita ca o retea sociala este o serie de relatii care trebuie intretinute, asa cum intretii o relatie de prietenie sau de dragoste.

Citeste si:  Summit-ul Comediei Romanesti

Networking-ul profesional este posibil si online. Pentru fiecare domeniu de activitate exista site-uri, forumuri de discutii, retele online in care iti poti face prieteni virtuali. Apoi pot deveni prieteni si off-line, ajutandu-te cu un contact sau o recomandare.

Regulile nescrise ale networking-ului profesional:

&nbsp&nbsp&nbsp• Nu trebuie sa fii insistenta. Cand iti cauti un job si discuti cu o cunostinta, ii ceri doar cateva informatii despre posturile disponibile in compania sa, nu ii ceri un loc de munca. Daca va vrea sa te recomande, se va oferi cu siguranta.
&nbsp&nbsp&nbsp• Daca esti in cautarea unui client nou, amintesti in treacat cu ce te ocupi, trimiti o prezentare, dar nu insisti daca nu obtii rezultatele dorite.
&nbsp&nbsp&nbsp• Networking-ul are dublu sens. Cand o cunostinta iti cere ceva, incerci sa o ajuti asa cum ai vrea sa faca si ea pentru tine. Altfel, oamenii vor crede ca te folosesti de ei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.