Noi tehnici de evaluare la interviu – analiza grafologica

Din ce in ce mai multe companii utilizeaza instrumente noi de evaluare in timpul interviului pentru ocuparea unui post vacant, instrumente care sa contureze cat mai clar si rapid personalitatea si structura profesionala a candidatului. Unul dintre instrumentele ce isi face loc in acest moment pe piata de resurse umane romaneasca pentru selectarea angajatilor potriviti este analiza grafologica. Pe scurt, felul in care scriem arata personalitatea fiecaruia dintre noi. La interviu de regula mergem pregatiti pentru orice intrebare-capcana, suntem cu temele facute si avem tendinta sa exageram in incercarea de a face o impresie cat mai buna. Nu reusim insa decat sa modificam, o impresie falsa de multe ori, din dorinta de a fi asa cum credem ca si-ar dori angajatorul. Recrutorii, desi persoane experimentate si cu ochiul format, sunt totusi supusi erorii umane si s-ar putea sa fie pacaliti de aceasta masca a candidatului la interviu.

Citeste si:  Mihai Traistariu

Analiza grafologica reuseste sa stabileasca in mod obiectiv, dincolo de discutiile specifice subiective din timpul interviului, trasaturi ale personalitatii noastre. De exemplu, daca evaluarea din timpul interviului ar putea sa indice o personalitate introvertita, analiza grafologica poate sa demonstreze contrariul, identificind in acelasi timp si „masca” purtata de candidat la interviu. Analiza grafologica poate sa descrie in parametri exacti felul de a fi al unei persoane, la fel cum si postura, gestica, mimica si alte „indicii” pot face.

Trasaturile de personalitate ce pot fi identificate in urma analizei grafologice cuprind de la stari emotionale simple, precum fericirea sau tristetea, la lucruri intime, cum sunt sensibilitatea sau frustrarea sexuala. Analiza grafologica este unul dintre cele mai bune teste de personalitate intalnite pe piata. Un bun analist grafolog poate depista la o prima vedere aproximativ 100 de trasaturi de personalitate. Daca la asta adauga si experienta, expertul grafolog poate identifica chiar si 400 de trasaturi de personalitate. Pentru un angajator este insa suficienta o „lista scurta” cu 15 trasaturi.

Citeste si:  Targ de Sfantul Andrei la Muzeul Taranului

Rata de succes a unei asemenea analize este intre intre 70% si 95%. Uneori merge pana aproape de 100%, pe minimum 50 de trasaturi de personalitate. Analiza grafologica nu minte, pentru ca scrisul nu minte. Cel care se poate insela este analistul.

Analiza grafologica nu poate indica sexul sau varsta persoanei. Nu poti afla daca este dreptace, stangace sau ambidextra si nici daca a scris cu mana sau cu piciorul! De asemenea, nu se pot observa cultura, credintele, valorile si regulile. O analiza grafologica iti indica numai trasaturile de personalitate.

Citeste si:  Conferintele de la Sosea: Niculae Moromete – Neofitul

Un recrutor cand citeste un CV ar trebui sa fie atent, de exemplu, la modul in care este facuta litera „t”. Daca linia orizontala este asezata foarte sus, atunci persoana respectiva are o incredere de sine foarte mare. Cei care scriu litera „m” ascutit sunt buni analisti, strategi. Persoanele care fac bucle largi la literele „y”, „g” si „j” au un nivel ridicat de imaginatie, sunt creative. Totodata, o bucla la litera „d”, in linia verticala, indica sensibilitate la critici, dar si o buna comunicare, o putere de empatie mare. Un „o” cu multe bucle te descalifica, pentru ca indica o persoana mincinoasa. De asemenea, persoanele care isi intaresc semnatura printr-o linie au capacitatea de a conduce.


2 Comentarii
  1. foarte tare articol! as vrea sa mai scrii despre astea; m-ar interesa – pe mine si pe toata lumea cred, o serie de articole despre ce spune scrisul despre noi

  2. Buna ziua!

    Apelez la dumneavoastra cu marea rugaminte de a ma ajuta cu o informatie intrucat prezentul articol se refera la subiectul vizat de mine.
    Stiti unde se fac teste grafologice in Bucuresti?

    Multumesc pentru ajutor!

    Iulia Ardeleanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.