Norman Manea, distins cu titlul de comandor al Artelor ÅŸi Literelor, in Franta

Ministerul francez al Culturii a acordat prestigioasa Legiune de Onoare, cu titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres scriitorului Norman Manea, în semn de recunoaÅŸtere a operei literare „fără concesiune, vigilentă, umanistă”, potrivit unui comunicat al Bard College.

„Pentru mulÅ£i, Norman Manea este primul scriitor de limbă română care ar merita Nobelul (…), comparat cu Kafka, Musil, Sabato, pentru scriitura sa”, a spus scriitoarea Clemence Boulouque, cea care i-a înmânat lui Manea, în luna februarie, Premiul pentru Litere al FundaÅ£iei Iudaismului Francez, distincÅ£ie care le-a fost acordată, la ediÅ£iile precedente, lui George Perec ÅŸi Emmanuel Levinas.

Citeste si:  Horoscopul lunii septembrie

Norman Manea, prozator ÅŸi profesor de literatură europeană, „writer in residence” la Bard College, New York, a fost distins cu Premiul AsociaÅ£iei Scriitorilor din BucureÅŸti în 1979 ÅŸi cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1984, care însă i-a fost anulat de Consiliul Culturii ÅŸi EducaÅ£iei Socialiste. ÃŽn 1992, a primit Bursa Guggenheim ÅŸi prestigiosul Premiu MacArthur, iar în 1993 Biblioteca NaÅ£ională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincÅ£iei de „Literary Lion” al bibliotecii. ÃŽn 2002, Manea a primit Premiul internaÅ£ional de literatură Nonino pentru „Opera Omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru „ÃŽntoarcerea huliganului”. ÃŽn 2007, Manea a primit Ordinul Meritul Cultural de la PreÅŸedintele României.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce hobby-uri ai

L’Ordre des Arts et des Lettres a fost creat în 1957 de către Ministrul francez al Culturii, pentru a recompensa persoanele care s-au distins prin creativitatea ÅŸi prin contribuÅ£ia la promovarea artelor ÅŸi literelor. Ordinul include trei ranguri: Cavaler (Chevalier), OfiÅ£er (Officier) ÅŸi cea mai înaltă onoare, Comandor (Commandeur).


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.