fbpx

Notiunea de „career woman” intre eticheta si realitate

Termenul „femeie de cariera” este unul relativ. Poate fi bine, dar poate fi si rau sa fii considerata astfel. Acum ceva timp, cineva vehicula ideea ca termenul „femeie de cariera” a ajuns sa fie folosit in mod peiorativ din cauza exceselor si sacrificiilor pe care se zice ca femeile din ziua de azi le fac pentru afirmarea profesionala. Mi se pare firesc sa existe aceasta atitudine cu privire la un aspect istoric aproape inexistent, cum este cariera femeii. Vazind insa partea buna a lucrurilor, putem admite ca o femeie de cariera este cea care isi imparte viata intre familie si job sau afacerea in care e implicata, intre intalniri importante si telefoane catre copii, intre seratele la care trebuie sa mearga si parcul de distractii pentru copii. Femeia de cariera este cea care lupta pentru a-si imbunatati viata si performantele, pentru ceea ce a ales si iubeste sa faca, indiferent daca a ales o cariera intr-un spital, o fabrica, o companie multinationala sau in afacerea proprie. Poti sa fii catalogata drept „career woman” si sa fii mandra de asta, pentru ca toata munca este facuta de tine, de-a lungul multor ore adunate prin birouri, clase, sali, etc.

Citeste si:  Zaraza refuzata

Diferenta si o discutie relevanta mi se pare cea in care o femeie devine prin catalogare casnica sau de „cariera”, in timp ce barbatii sunt oricum la fel, fara sa se numeasca asa, in mod explicit. Rolurile sociale ale unei femei sunt, deloc paradoxal, aceleasi ca ale unui barbat: mama/tata, casnic/a, prieten/a, profesionist/a, carierist/a. Sintagma a capatat totusi un sens peiorativ tocmai din cauza a ceea ce spuneam mai devreme: istoric, preocuparea si datoria sociala a femeilor: de a procrea. Evolutiv, precuparile au mai cuprins si gospodaria, educarea familiei, implicarea conjuncturala in intretinerea familiei sau in afacerea familiei, pentru ca, in final, aceste precupari sa fie cautate in mod explicit si imbratisate cu pasiune. Au inceput specializarile, studiile, dezvoltarea creativitatii si dezvoltarea profesionala intr-un mediu istoric barbatesc. Era normal ca abilitatile native ale „femeilor de cariera” sa fie puse la indoiala.

Citeste si:  Concert Iron Maiden

Pe langa lipsa de substanta istorica a notiunii de „career woman”, mai exista un obstacol care dubleaza sensul peiorativ de care vorbeam. Fiecare dintre noi reusim sa formam o cariera punind unul peste altul avantajele pe care ni le cream singure sau sunt create de altii pentru noi. Avantajele pe care ni le cream singure sunt cele legate de studii, educatie, de interes, de pricepere, de constanta, de talent, etc. Avantajele pe care ni le creeaza altii sunt cele pentru care nu depunem neaparat eforturi intelectuale, ci mai degraba sociale – familie cu influenta, prieteni / iubiti in masura sa ne batatoreasca drumul spre succes, etc. In cazul in care avantajele create de altii predomina, intervin indoielile cu privire la calitatile noastre profesionale si intelectuale in sine. In plus, acestea sunt usor de indus, fiind in natura noastra sa gasim scuze pentru propriile noastre insuccese si sa punem succesele altora pe seama unor factori externi reali sau nu. Asadar, „career woman” suna bine atata vreme cat cariera ti-o construiesti tu, cu mintea si puterile tale, cu implicare, devotament si pasiune pentru ceea ce faci. Si atata vreme cat nu-ti uiti familia, prietenii si nu uiti de tine.

Citeste si:  Vacanta pe drum - road trip

Realitatea este ca, indiferent de ce spunem cu voce tare, fiecare din noi tintim un trofeu mai inalt decat a tintit generatia anterioara, decat tintesc colegele de scoala sau rudele de sex feminin. Realitatea este ca mai mult decat orice in epoca moderna, am dezvoltat o competitivitate constructiva in care nu avem decat sa evoluam, pentru a ne crea noua insine si celor care vor lua conjunctura noastra istorica drept exemplu perspectivele unor evolutii viitoare proprii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.