Noua procedura de divort in anul 2011

Divortul ar putea fi finalizat in doar 30 de zile, potrivit Noului Cod Civil, daca sotii se inteleg cu privire la toate aspectele separatiei. In acelasi timp, Noul Cod Civil prevede acordarea despagubirilor sotului
prejudiciat si posibilitatea sotilor divortati anterior datei de 1 octombrie 2011 de a solicita de acum custodia comuna a copiilor. In plus, conform noilor reglementari, daca sotul care a inaintat cererea de divort decedeaza in timpul procesului, mostenitorii sai pot cere instantei pronuntarea divortului.

Spre deosebire de reglementarea precedenta, dupa 1 octombrie 2011 divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.

Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot. Casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas definitiva. La desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei.

Institutia divortului era reglementata de Codul Familiei, iar in Noul Cod Civil textele se regasesc in articolele 373 – 403, cu unele imbunatatiri.

Motivele de divort (art. 373 Cod civil)

Divortul poate avea loc:

a. prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti, ori la cererea unuia dintre soti care e acceptata de celalalt;

b. atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; instanta stabileste culpa unuia dintre soti in destramarea casatoriei sau culpa comuna a sotilor, chiar daca numai unul dintre ei a facut cerere de divort.

Citeste si:  "Gabriela si-a extirpat un ovar"

c. la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani; divortul se poate pronunta chiar din culpa exclusiva a sotului reclamant, cu exceptia situatiei in care paratul se declara de acord cu divortul, cand acesta se va pronunta fara a se mentiona culpa sotilor.

d. la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, caz in care desfacerea casatoriei se pronunta fara a se face mentiune despre culpa sotilor.

Proceduri de divort:

1. pe cale administrativa poate fi solutionat divortul prin acord, indiferent de durata casatoriei, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

– sotii isi exprima liber si neviciat consimtamantul, in fata ofiterului de stare civila de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor,
– nici unul dintre ei nu este pus sub interdictie judecatoreasca
– nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.

Cererea de divort se depune de catre soti impreuna, iar dupa un termen de gandire de 30 de zile de la inregistrarea cererii, sotii se prezinta personal si, daca ambii staruie sa divorteze, ofiterul de stare civila, dupa ce verifica valabilitatea consimtamantului, elibereaza certificatul de divort fara vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.

Citeste si:  Pentru ski si cumparaturi fara taxe: Livigno

2. prin procedura notariala pot fi solutionate:
– divortul prin acord al sotilor care nu au copii minori,
– divortul sotilor care au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la: numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separate si fiecare dintre copii, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Competent este notarul de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor. Si in acest caz niciunul dintre soti nu trebuie sa fie pus sub interdictie, iar consimtamantul trebuie sa fie liber si neviciat. Cererea de divort se depune de catre soti impreuna, dar poate fi depusa si prin mandatar cu procura autentica. Dupa un termen de gandire de 30 de zile, sotii se prezinta personal, si, daca staruie sa divorteze, notarul public, dupa ce verifica valabilitatea consimtamantului, elibereaza certificatul de divort fara vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.

Citeste si:  Sa nu mai plece nimeni in concediu!

3. pe cale judiciara pot fi solutionate cererile de divort pentru oricare dintre motivele aratate, daca sotii se adreseaza direct instantei de judecata sau daca divortul administrativ sau notarial a fost respins. Competenta este instanta de tutela, iar pana la infiintarea sa, competent apartine judecatoriei.

In Noul Cod Civil a fost reglementata posibilitatea sotilor de a alege regimul matrimonial aplicabil: regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau cel al separatiei de bunuri, sotii putand detine bunuri in proprietate comuna pe cote parti, in timp ce restul bunurilor urmeaza sa fie considerate bunuri proprii, cu urmatoarele precizari: potrivit regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin buna invoiala sau pe cale judecatoreasca, fara nici o conditionare, lucru care nu este permis de legislatia in vigoare; potrivit regimului separatiei de bunuri, fiecare dintre soti este proprietar exclusiv asupra bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data.

Odata cu acest articol, debuteaza pe Flu.ro o serie de materiale cu teme legislative de interes pentru femei. Se vor aborda subiecte precum divortul, indemnizatia de crestere, partajul, incredintarea minorilor, contractul prenuptial etc. Materialele ne sunt oferite de Casa de avocatura Coltuc.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.