Nu neglija networking-ul cand esti in cautarea unui job

In prezent, atunci cand dorim sa ne schimbam locul de munca sau cand dorim sa gasim un loc de munca potrivit, avem la dispozitie cateva mijloace care ne ajuta sa ne informam asupra ofertelor din piata de munca si care ne ofera posibilitatea sa si trimitem candidatura. Site-urile de joburi intermediaza mii de astfel de candidaturi. La fel si ziarele de specialitate. Fie ca ne trimitem CV-ul prin internet, fie ca o facem prin fax sau il depunem direct la sediul companiei angajatoare, la destinatie toate CV-urile au parte de acelasi tratament. Sunt clasificate in functie de postul pe care candidatul il vizeaza. Sunt trecute prin filtre specifice postului si triate. Mai departe, in functie de numarul de candidaturi mai sunt triate inca o data si apoi, dintre cele ramase, sunt selectate cele de pe „lista scurta”, iar candidatii sunt invitati la un interviu. Printr-un calcul simplu, ne putem da seama de sansele reduse pe care candidatura noastra le are in aceste conditii. Asta nu inseamna insa ca nu trebuie sa folosim toate mijloacele pe care le avem la dispozitie pentru a obtine mai intai interviul, iar apoi jobul !
Pe langa aceste metode „clasice” de cautare a unui loc de munca, va mai expun unul. Simplu si in anumite cazuri mult mai eficient – networkingul. Termenul vine de la englezescul „network”, care inseamna retea (net) si work (munca, lucrare). Presupune, asa cum v-ati dat deja seama, formarea unei retele de cunostinte, relatii, oameni care ne pot ajuta in atingerea scopului propus – in cazul nostru, obtinerea unui job. Insa nu orice fel de relatii sunt in mod necesar potrivite. In primul rand reteaua ta trebuie sa fie formata din persoana cu un grad ridicat de credibilitate ; altfel, s-ar putea sa ” beneficiezi ” de un efect contrar celui scontat. Ne facem ca prim pas o lista cu persoane pe care le-am putea contacta, in functie de jobul pe care vrem sa-l obtinem, in functie de domeniul in care vrem sa activam. Puteti crea o adevarata strategie de marketing pentru a va vinde produsul – voi insiva – persoanelor selectate in lista si pentru ca acestea sa va promoveze imaginea si cauza in fata altora care v-ar putea sprijini. Astfel se formeaza reteaua.
Pentru a fi eficienta reteaua trebuie sa fie in permanenta activa. Da, este important sa se afle ca iti cauti un job. Dar, desi pentru unii foarte apropiati tie (familie, prieteni) acest demers este prioritar, pentru altii, la care a ajuns vestea la a treia, a patra mana, nu este. Si-atunci, prin metode diverse, tu trebuie sa fii in permanenta in memoria lor, astfel incat atunci cand ocazia potrivita pentru tine le apare, primul lucru la care sa se gandeasca sa fie cum sa te puna mai bine in valoare. Pentru aceasta o solutie ar fi informatia. Fii in permanenta informata. Conecteaza-te la cat mai multe surse din domeniul recrutarii. Aici te vor ajuta experientele anterioare cu site-urile de recrutare, cu ziarele. Fii la zi cu toate ofertele care apar si incearca sa faci conexiuni, legaturi intre persoanele pe care le cunosti si activitatea din piata de munca. Nu este atat de complicat pe cat suna. Teoria este intotdeauna mult mai complicata decat practica. Conexiunile potrivite la momentul potrivit ar trebui pur si simplu sa-ti tasneasca din creier daca asta este o chestiune de care te-ai preocupat si este importanta pentru tine. Nu ar fi rau, in perioada in care iti cauti un loc de munca, sa fii foarte activa in cat mai multe directii. Pe langa faptul ca astfel vei putea sa cunosti multe persoane, iti poti dovedi practic abilitatile si te poti pune in valoare asa cum crezi de cuviinta.
O alta solutie la a mentine reteaua in permanenta activa este sa intretii relatiile pe care ti le-ai format. Chiar daca esti convinsa ca ti-ai expus situatia foarte elocvent in fata unei persoane din reteaua ta si ca este imposibil ca aceasta sa te uite, un telefon ca urmare a discutiei voastre e mai mult decat indicat. Fii prietenoasa, deschisa, arata-te interesata de evolutia lucrurilor in directia respectiva, iar daca lucrurile merg bine, arata-ti recunostinta !
Marele avantaj al acestei forme de cautare este ca ea reprezinta o solutie personalizata. In timp ce pentru companiile angajatoare vizate prin metodele virtuale de recrutare poti sa nu reprezinti decat un CV din sutele pe care le primesc pentru un singur job, networkingul iti ofera o fata, o personalitate, te pune in valoare la nivel personal. Una dintre persoanele din reteaua ta, pusa in fata unei oferte potrivite pentru tine, va putea sa actioneze folosind informatii detinute la prima mana. Va putea sa iti promoveze candidatura, sa te recomande. De aceea nu ocoli nici o ocazie de a fi prezenta in cercurile care te intereseaza si nu disimula in nici o situatie interesul pentru domeniul respectiv si valoarea pe care ai putea tu sa o aduci. Siguranta de care dai dovada cand iti prezinti tu singura cauza este direct proportionala cu entuziasmul si convingerea cu care persoanele din reteaua ta te vor reprezenta mai departe.

Citeste si:  Stresul profesional in nuante de roz

Un comentariu
  1. Toata lumea foloseste networkingul dar parca nu este prea corect. De aceea posturile cele mai bune nu apar in anunturi pentru ca se ocupa doar pe baza de relatii si de cunostinte. Mult mai corect si mai eficient mi se pare ca ar fi sa se anunte ca jobul le liber cat mai tare ca sa ai de unde alege si sa aiba o sansa si cei sunt capabili dar care nu au cunostinte in compania respectiva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.