O caricatura cu o maimuta declanseaza o polemica legata de Obama

Tabloidul american New York Post a declanşat o polemică publicând miercuri o caricatură ce sugerează că planul de relansare a economiei ar fi fost pregătit de o maimuţă, ceea ce a făcut o asociaţie să se întrebe dacă nu cumva este o referinţă rasistă la preşedintele Barack Obama, relatează AFP.

Desenul reprezintă un poliÅ£ist care tocmai a împuÅŸcat o maimuţă ÅŸi care îi spune colegului său: „Vor trebui să găsească pe altcineva să facă viitorul plan de relansare”.

Citeste si:  Horoscopul Lunii Aprilie 2018

Caricatura face referire la un cimpanzeu care, după ce a rănit grav o femeie, luni, în oraşul Connecticut (nord-est), a trebuie să fie ucis de autorităţi.

„Caricatura publicată în New York Post pune o problemă, pentru că în istoria atacurilor rasiste împotriva negrilor americani, ei au fost comparaÅ£i adesea cu maimuÅ£ele”, a protestat într-un comunicat reverendul Al Sharpton, militant pentru drepturile omului ÅŸi preÅŸedinte al asociaÅ£iei „ReÅ£eaua naÅ£ională de acÅ£iune”.

Citeste si:  Adrian Enache disputat de doua femei

„Planul de relansare este prima victorie legislativă a preÅŸedintelui Barack Obama, primul preÅŸedinte american de culoare, ÅŸi va rămâne asociat cu numele lui. Oare comentariul sugerează că planul a fost redactat de o maimuţă?”, se întreabă Al Sharpton. Reverendul aminteÅŸte în comunicat că autorul caricaturii din New York Post a mai fost acuzat de rasism.

Citeste si:  Luminita Gheorghiu va juca rolul principal in ecranizarea romanului "Sunt o baba comunista"

RedacÅ£ia New York Post – cotidian care aparÅ£ine magnatului presei Rupert Murdoch – a dat replica într-un comunicat în care redactorul-ÅŸef arată că „este vorba despre o parodiere a unui fapt din actualitate, cu un desen reprezentând împuÅŸcarea unui cimpanzeu violent în Connecticut, iar autorul ia în derâdere la modul general eforturile Washingtonului de a reanima economia”. Cotidianul newyorkez îl acuză în final pe reverend de „oportunism”.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.