O sculptura infatisand un pantof urias a fost ridicata in orasul natal al lui Saddam Hussein

O sculptură în formă de pantof uriaş, un omagiu adus jurnalistului irakian Muntazer al-Zaidi, care a aruncat cu pantofii în fostul preşedinte american George W. Bush, a fost ridicată la Tikrit, la 180 de kilometri nord de Bagdad, oraşul natal al fostului dictator Saddam Hussein, relatează AFP.

Opera artisului Laith al-Ameri are o înălţime de trei metri şi o lăţime de 2,5 metri şi reprezintă un pantof în care este plantat un arbore. Aceasta a fost instalată marţi în grădina Fundaţiei Copilăriei, o organizaţie irakiană care se ocupă de copiii ai căror părinţi şi-au pierdut viaţa în violenţele care au afectat ţara după invazia americană din martie 2001.

Citeste si:  Lansarea revistei Martor 19/2014 30 ianuarie 2015, ora 18.30, la Libraria Bastilia

„Sculptura nu este o recuperare politică a vreunui partid sau organizaÅ£ii”, a declarat Chaha al-Juburi, directoarea fundaÅ£iei, aplaudată de o mulÅ£ime de circa 400 de persoane. „Este un cadou pentru familia lui Muntazer al-Zaidi, un erou a cărui acÅ£iune le-a permis tuturor irakienilor să îşi ridice capetele”, a spus ÅŸi Faten Massiri, un alt responsabil din fundaÅ£ie.

Citeste si:  Estonia, crucisatorul tarilor baltice

ÃŽn 14 decembrie, jurnalistul s-a ridicat brusc în timpul unei conferinÅ£e de presă a preÅŸedintelui american ÅŸi a premierului irakian Nuri al-Maliki ÅŸi a strigat: „Este sărutul de adio, câine”, înainte de a arunca în Bush cu pantofii.

Procesul jurnalistului, aflat încă în închisoare, urma iniţial să aibă loc în 1 decembrie, dar a fost amânat pe termen nedefinit.

Citeste si:  Festivalul National de Arte pentru liceeni "Florian Pitis"

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.