Oameni si obiecte din Tara Lapusului

Oameni si obiecte din Tara Lapusului
Grafica de sevalet de Liana Maria Petrutiu
17 septembrie – 1 octombrie 2013, Sala Acvariu si La Nuiele

Muzeul National al Taranului Roman va invita marti, 17 septembrie 2013, ora 17.00, la vernisajul expozitiei Oameni si obiecte din Tara Lapusului, care va avea loc la sala Acvariu.

„Ideea acestei expozitii a plecat de la o informatie de presa. Eu sunt un artist al imaginii?, spune Liana Maria Petrutiu, „dar am avut mereu in vedere ca la inceput a fost cuvantul. Informatia suna asa: «In Romania, 50% din populatia tarii locuieste la tara si 50 % la oras» si asa am hotarat sa inchin o expozitie omului de la tara.

Citeste si:  Balkanik! Festival: muzica si voie buna la editia a doua

Citind discursul rostit la 29 mai 1940 la Academia Romana de scriitorul Liviu Rebreanu si intitulat Lauda taranului roman, m-a emotionat profund urmatorul text: «Taranul nu-si zice niciodata taran, dar in vremurile mai noi si sub influente politice, a patruns si la tara cuvantul, (de origine urbana) spre a indica pe omul de la sat in contrast cu cel de la oras, taranii insa, ii numesc pe tarani simplu, oameni».

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum te comporti ca vedeta

Ideea colajului cu fotografii de epoca (sfarsitul sec. XIX – inceputul sec. XX) inclus in naturi moarte (tehnica pastelului de ulei) cu obiecte de ceramica, tesaturi, lemn, intr-un cuvant, creatia materiala a acestor oameni, am dorit sa aduca (eventual), in memoria afectiva a privitorilor (in prima, a doua sau a treia generatie de oraseni), ceva din sufletul acelor locuri din nordul Transilvaniei, de unde isi au obarsia mosii si stramosii tatalui meu?.

Citeste si:  Asezarile germane din Basarabia (1814 – 1940)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.