Obiectivele de cariera la inceputul de an

A inceput un an nou. Era o replica dintr-un film care zicea „Today is the first day of the rest of my life”. Imi place mult gandul asta. Fiecare zi e prima din restul vietii mele. E o combinatie de optimism, realism, dar si poezie. Oglindeste perfect felul in care ar trebui sa ne evaluam si perspectivele profesionale de inceput de an. In consecinta, va propun ca atunci cand ne setam obiectivele pe noul an:

Sa fim optimiste! Sa ne setam obiective profesionale care sa ne motiveze, sa ne faca sa incepem ziua cu suflu nou si speranta in ceea ce vom obtine din munca noastra astazi, anul acesta, de-acum incolo.

Sa fim realiste! Sa nu alergam dupa prea multi iepuri o data – de-asta sunt bune rezolutiile de sfarsit sau inceput de an, sa seteze prioritati. De asemenea, sa nu ne propunem obiective imposibil de atins – de exemplu sa ocupam o pozitie de managing partner, cand anul acesta este de-abia anul in care am obtinut primul nostru job.

Citeste si:  Jasmine cauta menajere tinere

Sa privim totul cu un ochi boem, poetic, cu blandete. Ne va fi de folos in cazul in care nu ne vom atinge obiectivele suta la suta.

Fiecare treapta a carierei este importanta, trebuie urcate una cate una, indiferent de nivelul la care te afli. Daca suntem absolvente, obiectivul spre care ar trebui sa tindem este un loc de munca potrivit cu pregatirea noastra, care coincide cu planurile noastre pe termen lung. Nu e momentul acum sa ne gandim in primul rand la salariu, statut social sau pozitie in cadrul companiei angajatoare. Daca suntem deja angajate pe o pozitie care ne provoaca, o pozitie care ne deschide oportunitati de dezvoltare, in care ne simtim confortabil, avem rezultate pozitive si resimtim multumire si din partea celorlalti, e momentul sa urcam o treapta salariala sau chiar profesionala. De obicei aceste avansari vin firesc. Nu in toate companiile vi se vor propune mariri de salariu odata cu vechimea in firma sau in urma unor rezultate deosebite. Dar cand este momentul potrivit, veti sti. Trag speranta ca veti recunoaste simptomele de mai sus si veti actiona in consecinta. Daca suntem multumite din punct de vedere al salariului, din punct de vedere al jobului propriu-zis, e momentul sa ne gandim la statutul pe care il avem in firma, la posibilitatile de dezvoltare personala pe care compania le ofera. Puneti-va voi insiva intrebari: aveti loc sa evoluati pe verticala? Este compania una care va ofera deschidere profesionala, libertate de actiune si posibilitate de avansare? Daca da, fericitelor! Daca nu, pentru a stabili obiectivele pe noul an, gasim solutii – o companie mai mare care sa ne puna mai bine in valoare munca. Sau poate dimpotriva, o companie mai mica in cadrul careia sa accedem usor catre pozitiile de top. Inainte de a face, insa, orice schimbare radicala, asigurati-va de doua lucruri: in primul rand ca ati facut tot ce va statea in putinta pentru a obtine satisfactia de care aveti nevoie de la locul actual de munca si in al doilea rand ca nu renuntati la serviciul actual inainte de a avea planuri si perspective concrete in viitorul foarte apropiat.

Citeste si:  BUCURESTI, MON AMOUR… expozitie cu farmec interbelic

In sfarsit, daca deja suntem pe o pozitie de top, obiectivele pe anul nou ar trebui sa fie legate din ce in ce mai mult de o reechilibrare viata profesionala / viata personala. Ati atins majoritatea tintelor profesionale. Se poate si mai mult, e firesc. Dar pentru cele dintre noi ajunse in acest punct importanta e linistea, familia, relaxarea. Pare paradoxal, dar aceasta este reteta pentru a atinge cele mai inalte obiective propuse.

Citeste si:  Incepe-ti si tu cariera in DaAfaceri!

Si pentru toate dintre noi, indiferent de treapta profesionala pe care ne aflam, sa incercam sa ne stabilim obiectivele in asa fel incat sa ne bucuram cand dimineata ne zambim noua insine, impacate cu faptul ca este DIN NOU prima zi din restul vietii noastre.


Un comentariu
  1. Interesant .Adevarul este ca prosperitatea şi succesul în afaceri depind 100% de modul în care îţi stabileşti obiectivele.Dar insa mai exista si oameni care inca nu stiu ce inseamna acea- mentalitate de succes- sau inca nu stiu cum sa-si stabileasca propriile obiective.Sfatul meu pentru doritori este sa se documenteze, eventual sa participe la cursuri care se ocupa cu asa ceva.ex: http://www.clcenter.ro . Faceti o treaba excelenta .Mult noroc in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.