fbpx

Obiectivul arheologic de la Petra – „Red Rose”

Va voi prezenta in acest articol genul de oras care de obicei exista doar in imaginatie. Orasul de la Petra reprezinta cea mai de pret comoara a Iordaniei, dupa ce timp de doua mii de ani a stat ascunsa de ochii Occidentului. Sapat in piatra roz, Petra este cunoscut si sub denumirea de „Red Rose” si nu este inca descoperit in totalitate. S-a spus despre Petra ca ar avea culoarea unui trandafir rosu si ca ar fi la fel de batran ca timpul insusi.

Ascuns in spatele unor munti inalti, care au oferit protectie impotriva invadatorilor, orasul de culoarea trandafirului a fost redescoperit de exploratorul elvetian Johann Ludwig Burchhardt, in 1812. In urma multor peripeţii, cunoscand perfect limba araba si imbracat ca un musulman, el si-a propus sa verifice daca orasul despre care aminteau atatea legende si istorioare transmise din generatie in generatie mai exista si cum arata el. Familiarizat cu religia musulmana si cutumele ei, a castigat increderea beduinilor, care aveau sa-l conduca spre marea „comoara” a antichitatii, Petra. In momentul in care a patruns in defileul Siq, l-a parcurs si i-a inteles misterul sau unic si inconfundabil. Cercetatorului elvetian, atat de sceptic pana atunci, i-a disparut orice indoiala: se afla, in sfarsit, in fata orasului Petra.

Citeste si:  TaraFashion va recomanda sa fiti perfecte

Localizat la 162 de mile sud de capitala iordaniana Aman, orasul este construit pe o terasa din apropierea Vaii lui Moise: a fost capitala regatului arab al nabatenilor, fiind loc de intalnire al caravanelor.

Spectaculoasele edificii de la Petra poarta amprenta a doua stiluri: nabateean si greco-roman, la care s-au adaugat de-a lungul timpului si influente egiptene, nord-siriene, etc. Unul din elementele distinctive ale perioadei nabateeene este cripta cilindrica, iar in perioada dominatiei dinastiei ptolemeice Petra capata aspectul unui oras elenistic.

Dupa ce turistul va parcurge canionul lung de 1,2 km, format de vant si de apa ploilor adunata din munti, isi va putea face o imagine despre ceea ce ar fi putut fi Petra. Printre peretii strambi si in umbra ai canionului va putea vedea luminata de soare fatada sculptata in stanca si inalta de 40 m a monumentului Khazne al-Firaun – fost mormant regesc, decorata bogat, cu coloane corintene, unul dintre cele 800 de monumente, toate scobite in piatra, ale orasului nabatean. Nu este asa ca este uimitoare puterea omului atunci cand are vointa? Cum s-ar fi putut ciopli altfel un oras intreg in stanca, doar cu unelte rudimentare, in arsita desertului? Stiau ei ca muncesc pentru eternitate?

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce ursitoare ai!

Fiecare turist il va percepe altfel datorita unicitatii sale: la Petra, senzatiile si perceptiile devin confuze si neputincioase in fata unei adevarate minuni a lumii, o minune constand din lucrarea in timp a naturii si a omului. O excursie in Petra de azi si de odinioară iti lasa sentimentul ca ai patruns, realmente, in universul curcubeului, datorita mixturii de culori pe care ochiul le retine din densitatea imaginilor coloristice care se deruleaza succesiv. Situat intr-un canion adanc, accesul in oras se face prin splendidul defileu colorat in 11 nuante naturale.

Doar privind, poti sa patrunzi in istoria si biografia unor locuri apuse de milenii, dar pline de viata astazi. Aceasta combinatie de relief , de culori si de vestigii te obliga sa privesti mai mult decat decat sa vorbesti.

2 Comentarii
  1. Tarile arabe mi se par fascinante si mi se par trist ca la noi in afara de Egipt si, sa zicem, Maroc si Tunisia nu se prea popularizeaza. Iar cei care ajung prin Dubai se duc la shopping. De parca nu-si pot cumpara blugi si din bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.