Ocna Sibiului – litoralul de toamna al Ardealului

V-ati imaginat vreodata ca sfarsitul sezonului estival pe litoral nu este echivalent cu o intrare in „hibernare turistica” pina la caderea primelor zapezi si nici cu o furibunda cautare de localuri exotice? Contrar prejudecatii impartasite de cei mai multi dintre noi, statiunile balneare nu se adreseaza unei categorii de public restranse si nici nu sint sinonime cu reumatismul! Un exemplu elocvent il constituie Ocna Sibiului, o veritabila oaza de liniste, care poate oferi un refugiu pentru persoanele active, de orice varsta, dornice sa scape de tumultul vietii cotidiene.

Invitatie la Ocna Sibiului – cateva argumente
Ideea preconceputa, conform careia in statiunile de acest tip merg „la bai” doar ai nostri bunici, are un sambure de adevar care este insa ignorat cu seninatate de noi toti, din lipsa de timp sau de interes. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care nu ne-am format inca reflexul de a face, toamna, un sejur intr-o statiune balneara.
E drept ca la Ocna Sibiului se merge la „bai”, pentru a profita de proprietatile curative ale apelor, atestate stiintific, in 1820, de doctorul Pataki Sámuel, si confirmate, apoi, de chimistul Firedrich Binder in 1844. La fel de adevarat este ca apele sarate au o actiune benefica asupra circulatiei sangvine periferice, ca au un efect sedativ si revigorant, incetinind, totodata, procesele degenerative. Dar de aceste miracole naturale trebuie sa profitam toti, indiferent de virsta, de vreme ce ritmul cotidian alert la care, vrand-nevrand, suntem supusi ne solicita fizic si psihic la maximum.

Presupunand, prin absurd, ca ati rezista tentatiei de a face baie intr-unul dintre ochiurile de apa sarata, cu siguranta veti simti imboldul de a le vedea fie si pentru modul neobisnuit in care au luat nastere, prin actiunea comuna a omului si a naturii. Acestea
s-au format in urma inundarii exploatarilor saline, consemnate inca din 1770, cind aparusera, deja, 13 lacuri de acest tip. Fenomenul a fost accelerat de abandonarea minelor de sare, ce a dus la patrunderea apelor de infiltratie si la dizolvarea calotei saline superioare, cat si a pragurilor care sustineau puturile. Astfel, pe locul fostelor exploatari au aparut lacuri cu apa sarata de concentratie ridicata, care, desi cu suprafata redusa, au adancimi mari, datorita metodei de excavatie miniera de tip „clopot”.

Citeste si:  Paternitatea piesei Coldplay "Viva La Vida", disputata intre muzicieni

Daca ajungeti la Ocna Sibiului, nu ratati ocazia de a face turul celor mai populare lacuri, Horea (44,50 m), Closca (34,55 m) si Crisan (44 m), dar si a Lacului fara fund (32 m), declarat rezervatie naturala hidrogeologica, si, bineinteles, a lacului Avram Iancu (128 m), care este cel mai adinc lac sarat antropic din Romania si unul dintre cele mai adanci din Europa.

Dar cunoscatorii viziteaza statiunea si pentru a profita de o rara comoara naturala bine ascunsa pe fundul lacurilor, ce-i drept cam greu accesibila si cam alunecoasa. Cind veti intra in posesia ei, veti constata insa ca nu o puteti lua acasa din cel putin doua motive: mirosul patrunzator si vizibilitatea pe care o dau pe timp de zi. Este vorba, bineinteles, de namolul sapropelic usor mineralizat. Acesta a rezultat in urma amestecului depunerilor de marne si argile de pe fundul lacului cu resturile organice. Turistii care nu au probleme cardiace il apreciaza pentru caracteristicile antiinflamatorii, dar si pentru proprietatile sale fizice (conductibilitate termica mica, caldura specifica mare), gratie carora ungerile cu namol sint atat de bune pentru circulatia sangvina.

Daca toate aceste miracole naturale nu v-au determinat inca sa porniti spre statiune, mai fac o ultima incercare in a va convinge. Chiar daca nu sunteti un mare amator de curiozitati hidrologice sau nu aveti o afectiune care ar putea fi tratata la Ocna Sibiului, trebuie sa veniti aici macar pentru clima deosebita din acest loc. Insolatia puternica, calmul atmosferic, iernile blande si temperatura medie anuala de +8,9�C au un efect fortifiant si sedativ asupra organismului si sunt de neinlocuit in incercarea de a va redobandi tonusul optim dupa o munca zilnica solicitanta.

Citeste si:  Pentru tine am adunat Razele Soarelui

Complexul balnear Ocna Sibiului renaste
De o importanta cel putin egala cu cea a factorilor naturali din aceasta zona este interventia umana care, fara a avea neaparat pretentia de a sfinti locul, il face mai placut, mai util si, bineinteles, mai atractiv si mai rentabil din punct de vedere turistic.
Desi de aceasta interventie ar putea profita si turismul de week-end, practicat de sibienii care vin pentru o gura de aer curat, cateva ore de plaja pe „litoralul Ardealului” si o baie in Horea, Closca sau Crisan, proiectele – deja definitivate – la care ma refer au o viziune mai ambitioasa, cu obiectivul declarat de a revitaliza Ocna Sibiului ca statiune balneara. Ele au cerut un efort financiar considerabil, sustinut de societatea de constructii Kirschbaum, si o viziune manageriala profesionista, girata de domnul Corneliu Posea.
Astfel, dupa aproape doi ani de lucru, pe 20 iulie 2006, a avut loc inaugurarea oficiala a Complexului balnear Ocna Sibiului, eveniment a carui importanta a fost marcata de prezenta a numeroase personalitati locale: prefectul Ion Ariton, subprefectul Marin Craciun, senatorii Nicolae Neagu si Viorel Arcas; Blagu Icob, directorul Electrica Sibiu, Ioan Citrea, seful Curtii de Conturi Sibiu.

Complexul balnear a fost restaurat in intregime, pastrandu-se linia arhitecturala initiala, exceptie facand pavilionul central, care a fost demolat din cauza starii avansate de degradare. In prezent, statiunea cuprinde baza de tratament, centrul de conferinte, baza de agrement, restaurantul si hotelurile Helios si Salinas.
Baza de tratament, condusa de renumitul doctor Virgil Olariu, are cabinete de specialitate pentru medicina culturii fizice, ginecologie balneara, balneofizioterapie si recuperare medicala. Aici puteti sa va tratati afectiunile reumatismale, neurologice, dermatologice, endocrinologice si ale cailor respiratorii superioare. Demn de remarcat este ca aceasta baza nu se va limita la tratamentul propriu-zis: ea isi va largi oferta prin deschiderea unui cabinet de intretinere faciala si corporala, unde veti putea profita de servicii de diagnoza, masaj, sauna, meloterapie, cromoterapie si aromoterapie.
Un argument in plus ca acest complex nu se adreseaza in exclusivitate celor care vin aici pentru tratamente este sala de conferinte, cu o capacitate de 110 locuri, pe care firmele si oamenii de afaceri o pot utiliza pentru organizarea de intalniri de afaceri, simpozioane, conferinte de presa, seminarii etc.

Citeste si:  Pune-ti in straita Ghidul online al celor ce simt romaneste

Daca sunteti o persoana activa si optati pentru un sejur in scop recreativ, aveti la dispozitie o baza de agrement moderna, dotata cu terenuri pentru tenis de camp si badminton, piscine cu apa dulce si sarata, sala de fitness, baie turceasca, jacuzzi si sala de biliard. Restaurantul, amplasat intr-o cladire monument istoric, raspunde, intr-o ambianta placuta, celor mai variate gusturi culinare, fiind compus dintr-un salon romanesc, italian, chinezesc si un bar englezesc.

Nu in ultimul rand, daca alegeti ca destinatie turistica Complexul balnear Ocna Sibiului, veti beneficia de servicii de cazare deosebite, in hotelurile Helios (52 de camere) si Salinas (23 de camere), de patru, respectiv trei stele, in varianta single, dubla, matrimoniala si apartamente.

Text: Cristian Lupu


2 Comentarii
  1. Super la Ocna Sibiului!Am fost aici de mai multe ori si am fost foarte multumita de serviciile complexului.Singurul lucru de comentat e restaurantul,meniu nashpa,sunt puse de forma,nu au decat cateva feluri de mancare.In rest,recomand tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.