Oprah – Atunci cand visul devine cosmar

Pentru ca Oprah nu a uitat care ii sunt originile, si-a dorit sa-i ajute pe cei care vin din categorii defavorizate, iar scoala deschisa de ea in Africa de Sud a aparut in sprijinul acestei idei. De la bun inceput, i-a spus lui Nelson Mandela ca vrea sa creeze o institutie pentru fete destepte, care sa fie pregatite sa preia fraiele unei tari aflate inca in proces de vindecare de pe urma apartheidului si a afirmat ca „atunci cand schimbi destinul unei fete, nu este vorba doar de o viata. Influentezi o familie, o comunitate, o tara intreaga”, reafirmandu-si increderea in puterea femeilor de a schimba fata Africii.

Citeste si:  Piata de Craciun de la Viena

Scoala se adreseaza fetelor puternice, cu potential, insa fara posibilitati materiale. Fiecare dintre eleve a trebuit sa scrie un eseu si sa deseneze o casa, asa cum si-o imagineaza in visele lor. Au urmat apoi interviuri, iar Oprah a condus o parte din discutii. A avut socul de a cunoaste doua surori de cinci si sase ani care si-au privit tatal ucigandu-le-o mama si apoi sinucigandu-se. Unei alte eleve i-a murit mama, rapusa de SIDA. Astfel de exemple sunt numeroase. Toate aceste fete sunt niste supravietuitoare si au venit la scoala lui Oprah pentru o sansa care, altfel, nu le-ar fi fost oferita.

Citeste si:  "Antichrist", regizat de Lars von Trier, va avea ÅŸi o versiune cenzurata, pentru tarile puritane

Visul vedetei americane a fost insa transformat in cosmar . Cincisprezece fete au declarat recent ca au fost abuzate sexual de catre unul dintre membrii personalului. Oprah s-a declarat socata, zguduita si a spus ca este una dintre cele mai grele lovituri pe care i le-a dat viata. Ea insasi a cunoscut astfel de abuzuri in copilarie si stie, din trista experienta, ca oamenii care fac astfel de lucruri nu se opresc niciodata si numarul victimelor continua sa creasca. Totodata, insufletita de puterea si energia care au caracterizat-o dintotdeauna, a declarat ca nimeni nu-i va distruge visul.

Citeste si:  Christina Aguilera este insarcinata

Acuzata, caci este vorba de o femeie, lucru cu atat mai trist, a negat acuzatiile a sapte dintre fete si a fost eliberata pe cautiune. Cat de trist este atunci cand cineva incearca, cu mare efort, sa indrepte o parte din fata stramba a lumii si altcineva, fara sa se chinuie prea mult, poate sa distruga in mod atat de mizerabil, sa pateze un demers atat de nobil.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.