fbpx

Palatul din Brunei: 1888 de camere ca-n 1001 de nopti

Cine a auzit despre statul Brunei a auzit in mod sigur datorita sultanului sau. Ar fi insa culmea sa-i stie numele intreg: Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Al-Mu’izzaddin Waddaulah ibni Almarhum Sultan Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien. Nici cel prescurtat nu-i foarte usor de retinut, Hassanal Bolkiah. Sultanul are peste 2.000 de autoturisme, marca preferata fiind Mercedes Benz, pe care o detine in peste 500 de exemplare. Masinile stau in cinci garaje etajate. Are un palat cu 1888 de camere. Oare cameristele or fi apucat vreodata sa se cunoasca intre ele?

Nascut la 15 iulie 1946 si urcat pe tron in 1967, sultanul ofera anual un cadou in valoare de circa 700 de dolari celor care-si aniverseaza nasterea in aceeasi zi cu el. Asa sunt nativii din Rac, protectori si generosi cu apropiatii. Mai ofera bani sa aiba la el oricui pleaca in pelerinaj la Mecca. In Brunei, populatia beneficiaza gratis de asistenta medicala si scolarizare, ba chiar si cei ce vor sa studieze in strainatate sunt sponsorizati. 94 % din populatie e alfabetizata (si ganditi-va ce greu e alfabetul arab!). Nu exista impozit pe venit, iar veniturile nu-s deloc mici. Toate astea multumita rezervelor de petrol. Sultanul, care e si premier, ministru al Apararii si al Finantelor, a trecut primul enunt din Constitutie: „Maiestatea Sa Sultanul nu greseste nici in problemele personale, nici in cele ale statului”. Monarhia islamica, intalnita in Brunei, e un sistem unic in lume. In Brunei nu exista libertate de opinie si nu se tin alegeri. Dar si daca s-ar tine, ar avea oare sultanul Hassanal Bolkiah temerea ca le-ar putea pierde? Oricum, in Brunei, care si-a castigat independenta fata de Marea Britanie in 1984, e liniste si pace. Si e si turism.

Citeste si:  Premiile Nobel 2008 vor recompensa teoriile privind "materia neagra" si experimentele din genetica

foto

Brunei, micul stat de pe coasta de sud-vest a Asiei, are drept capitala orasul Bandar Seri Gegawan. Moscheea Sultan Omar Ali Saifuddien salasluieste in mijlocul unei lagune artificiale si e ridicata de un stramos al sultanului actual, fiindca toti provin din aceeasi dinastie, intemeiata in 1405. Moscheea are domurile aurite. Locuri care prezinta arta si cultura islamica sunt Muzeul de Tehnologie Malaeza, Muzeul Brunei, Cladirea Regalia, cu o colectie de nebanuite obiecte ceremoniale, sau resedinta sultanului, Istana Nurul Iman. Mai gasiti si un Disneyland a carui ridicare a costat doua miliarde de dolari.

foto

Sursa foto: outstandingworld.com.

In Muara, aproape de capitala, se gaseste Parcul Jeruding, cu tot soiul de angrenaje menite sa distreze lumea. De aici puteti porni si catre insula cu mangrove Pulau Serilong, in barca. Veti intalni animale si pasari pe care nu le vedeti toata ziua. Maimute si vulturi, spre exemplu.

foto

Sursa foto: outstandingworld.com.

In centrul tarii, o intindere insemnata o detin padurile tropicale virgine. Puteti vizita case traditionale aflate la liziera lor. Dar cu tot traditionalismul care pare sa stapaneasca buna parte din cultura locala, bruneienii n-au stat insensibili si la dorinta de modern a turistilor straini. In Parcul National Ulu Temburong se practica sporturi acvatice, ca si in districtul Belit. Aici gasim si locuinte traditionale, dar si posibilitatea sa participam la safari pe rau.
La marginea capitalei e Kampong Ayer, cel mai mare sat pe apa din lume. Casele satenilor stau pe picioroange, iar cand se viziteaza intre ei strabat alei de lemn.

Citeste si:  Cadouri originale la Targul de Craciun de la Galeria Dalles

foto

Sursa foto: outstandingworld.com.

Cea mai ieftina camera de hotel in capitala Bruneiului e la vreo 50 de euro pe noapte de om. Are aer conditionat, seif, birou, minibar, are bucatarie sau macar chicineta, iar de televizor, baie sau incalzire nici nu se pune problema. Are si ferestre care se deschid. Trebuie specificat asta, pentru ca-n hotelurile din Las Vegas, spre exemplu, nu gasesti asa ceva. O masura de a preintampina sinuciderea cuiva care s-a ruinat in cazinou. In Brunei, de ce sa-ti iei viata? Poate doar la gandul ca parasesti aceasta tara. Mai ales daca esti nascut la 15 iulie.

foto

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.