fbpx

Paradisul cubanez – o experienta exotica si neobisnuita

Cuba si mai ales capitala tarii, Havana, se numara printre cele mai importante destinatii turistice din zona Caraibelor. Insula, descoperita de Columb in 1492, este cea mai mare din regiune, cu o suprafata de 110.860 kmp si o populatie de 11 milioane de locuitori, doua milioane dintre acestia gasindu-se la Havana, un oras plin de viata si mereu agitat.

Intre frumusete si presiunile regimului comunist

Numele tarii deriva din cuvantul populatiei indigene Taino „cubanacam” si inseamna „loc in centru”. Acest teritoriu gazduieste plaje cu nisip alb intinse pe zeci de kilometri si vestitele trabucuri cubaneze, care sunt cele mai bune din toata zona Caraibelor.

Cubanezii savureaza foarte mult muzica, multe stiluri muzicale si de dans, ca de exemplu, salsa sau cha-cha-cha, luand nastere aici.

Originile tigarilor de foi merg departe in timp, pana in secolul X-lea, cand locuitorii din zona Caraibelor fumau stramosul trabucului de astazi. Originea cuvantului cigar (trabuc, in limba engleza) este termenul mayas siyar, fiind descoperite in Guatemela mai multe vase apartinand culturii Maya, care infatisau oameni fumand tigari de foi. Christopher Columbus este creditat pentru introducerea fumatului in Europa, vasele expeditiilor sale intorcandu-se pe batranul continent cu tigarile de foi produse de populatiile din Caraibe.
La inceput, tutunul a fost considerat ca avand proprietati curative, fiind in acelasi timp considerat de catre unii ca fiind o unealta a raului.

Citeste si:  Tichetele de masa

Este important sa alegeti bautura potrivita pentru trabucul fumat. Trabucul si bautura se compenseaza reciproc. Un trabuc tare merge cu o bautura mai slaba, ca de exemplu o margarita, sau cu o bere usoara. Berea poate fi potrivita si cu un trabuc mediu. Taria unui scotch poate fi imblanzita cu un trabuc mai moale. Alegerea se face pe principiul complearii si tine de gustul fiecaruia. Exista totusi combinatii recunoscute de majoritate.

Havana, un oras plin de viata

Orasul al carui nume provine din spaniola, La Habana (denumirea completa este San Cristóbal de La Habana) este capitala Cubei, fiind o provincie independenta. Havana are 2.201.610 de locuitori, fiind al patrulea oras ca marime din Caribe, dupa Caracas si Maracaibo (din Venezuela), precum si Santo Domingo (din Republica Dominicana). Partea veche a orasului Havana se afla, din 1982, pe lista de locuri din patrimoniul mondial. Daca ajungeti in capitala Cubei nu trebuie sa ratati urmatoarele obiective turistice: Plaza de Armas, City’s Museum “Palacio de los Capitanes Generales”, Plaza de la Catedral, La Bodeguita del Medio, Parcul Militar Morro-Cabana.

Citeste si:  Sfaturi pentru reusita la interviu

Cultura cubaneza este foarte interesana, pitoreasca, de multe ori parand un amestec excentric. Acest amestec diferit, de multe ori contrastant, al factorilor si influentelor regasite, poate fi observat din mai multe aspecte in cultura cubanea; amestecul razelor umane este prima si cea mai evidenta caracteristica.

Havana se numara printre cele mai importante orase ale lumii, o dovada graitoare fiind extraordinara varietate si calitatea arhitecturii sale; in prezent fiind unul dintre exclusivistele locuri de intalnire pentru evenimente de o deosebita importanta.

Orasul, desi de o rezonanta fascinanta, prin uluitoarea sa arhitectura coloniala, cu muzica si dansurile aduse de sclavii africani, impanzit de galerii de arta si muzee, de minunate cladiri restaurate, este intr-o cadere continua, literalmente. Comunismul este inca in viata aici, desi se spune mereu ca pentru Havana lucrurile nu vor ramane asa mereu.

Carnavalul de la Havana se desfasoara la sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august, debutand cu parade in fata Capitoliului si de-a lungul Maleconului in serile de weekend, acesta anuntand incheierea recoltarii trestiei de zahar, initial vestind, de asemenea, perioada in care sclavii erau liberi pentru a se bucura de sarbatoare. |n aceste zece zile, tobele domneau asupra orasului.

Citeste si:  Moni, iar mi-ai luat pantofii!

In iulie se desfasoara si Festivalul culturii caraibiene, in timp ce in octombrie are loc festivalul de muzica contemporana, ce dureaza zece zile; iar in Trinidad, Saptamana Culturii Trinitare, la sfarsitul lui noiembrie – si inca multe alte sarbatori; de observat insa este faptul ca ziua de Craciun a fost declarata sarbatoare nationala in 1997, cand provincia a fost vizitata de Papa.

Daca va cazati in centrul istoric sau pe aproape, puteti porni intr-o scurta plimbare prin parc, unde veti descoperi si o statuie de bronz a lui John Lennon, stand pe o banca, sau, pentru cativa pesos, sa luati un „coco-taxi” pe trei roti, care va va oferi un mod placut de a admira si, de ce nu, mirosi orasul.

El Patio, din Piata Catedralei, este un loc placut pentru a petrece o dupa-amiaza calda, savurand un mojito si chiar un trabuc, admirand luxoasa cladire, fie ca alegeti sa luati loc in curtea interioara sau in piateta.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.