fbpx

Parintele antropologiei, Claude Lévi-Strauss, implineste, vineri, 100 de ani

Marele intelectual francez Claude Lévi-Strauss, care a pus bazele antropologiei moderne şi a influenţat generaţii întregi de cercetători, va împlini, vineri, 100 de ani, informează AFP.

Cu ocazia aniversării, ziua de 28 noiembrie va fi una specială la Musée des Arts Premiers din Paris, unde 100 de personalităţi vor citi din textele lui Lévi-Strauss. De asemenea, marelui antropolog îi va fi dedicat un program special pe canalul de televiziune Arte, iar în librării vor apărea 20 de opere reeditate ale acestuia .

Citeste si:  Conferintele de la Sosea

Odată cu aniversarea de 100 de ani, marele filosof va deveni primul centenar al Academiei Franceze.

Născut pe 28 noiembrie 1908, Claude Lévi-Strauss a crescut în Paris, unde a studiat dreptul şi filosofia, la Sorbona. Din 1935 a locuit în Brazilia, unde a predat până în 1939.

Lévi-Strauss a devenit cunoscut începând cu anul 1950, odată cu publicarea tezei sale numită „Structurile elementare ale rudeniei” („Les structures élémentaires de la parenté” – 1949). Prin această carte, gigantul gândirii franceze a adus o nouă metodă de analiză, care a devenit instrument comun al antropologilor de pretutindeni.

Citeste si:  Pasii de parcurs pentru aranjarea biroului

ÃŽn 1955, filosoful a publicat cartea „Tropice triste” („Tristes tropiques” – 1955), care i-a asigurat reputaÅ£ia internaÅ£ională. Cartea, de o calitate literară excepÅ£ională, se adresează atât publicul larg, cât ÅŸi comunităţii ÅŸtiinÅ£ifice.

Din 1959, Lévi-Strauss a devenit preşedinte al catedrei de antropologie socială la Collège de France, unde a format prima generaţie de elevi care explorează şi prelungesc teoria structuralismului.

Citeste si:  Un nou cuplu
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.