Paternitatea piesei Coldplay „Viva La Vida”, disputata intre muzicieni

Muzicienii îşi dispută paternitatea temei muzicale din piesa „Viva La Vida” a britanicilor de la Coldplay, după ce trupa rock a fost acuzată, pentru a doua oară, de plagiat, de această dată de către britanicul Cat Stevens, relatează La Tercera.

Cat Stevens pretinde că „Viva La Vida” este inspirată de tema muzicală de 18 minute „Foreigner Suite”, lansată de el în 1973 ÅŸi inclusă în melodia din 2008. Acuza de plagiat este cea de-a doua adusă trupei rock, după ce chitaristul Joe Satriani a incriminat, la finele lui 2008, faptul că aceeaÅŸi piesă este copiată după tema instrumentală din 2004 „If I Could Fly”.

Citeste si:  The Curious Case of Benjamin Button

„Există pretenÅ£ia că o piesă de la Coldplay este plagiată după Joe Satriani, însă, dacă ascultaÅ£i cu atenÅ£ie, realizaÅ£i că este a mea. este, bineînÅ£eles”, a declarat Stevens tabloidului britanic The Sun. Stevens nu a lăsat să se înÅ£eleagă că va acÅ£iona trupa Coldplay în justiÅ£ie.

ÃŽn 2003, The Flaming Lips au decis să împartă câştigurile melodiei lor, „Fight Test”, cu Stevens, pentru că piesa lor avea similarităţi considerabile cu hit-ul din 1970 a lui Stevens, „Father And Son”.

Citeste si:  Almanahul Gamma la Noaptea Institutelor Culturale

Cat Stevens, cunoscut acum ca Yusuf Islam, după convertirea la islamism, a lansat melodii celebre, ca „Father and Son”, „Moonshadow”, „Wild World” sau „Trouble”.

Albumul „Viva La Vida Or Death And All His Friends” al trupei Coldplay s-a clasat pe primul loc în topul celor mai vândute albume la nivel mondial în 2008, potrivit statisticilor FederaÅ£iei InternaÅ£ionale a Industriei Fonografice.

Citeste si:  Cum sa fii in top

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.