fbpx

Pe Muntele Maslinilor

Muntele Maslinilor este situat in partea de rasarit a Ierusalimului si ramane nemuritor in istoria crestinismului datorita faptului ca de pe varful lui S-a inaltat Iisus Hristos. Numele l-a primit de la Sfintii Evanghelisti, datorita faptului ca din timpuri stravechi a fost prielnic cresterii maslinilor si renumit pentru teascurile de ulei de masline. Inalt de peste 800 m, el se invecineaza in partea de nord cu Muntele Scopus, unde se inalta Noul Ierusalim, iar in partea de sud se uneste cu Muntele Scandalului, ca apoi sa dispara in Valea Gheenei. Pe versantul vestic se afla insa cele mai multe locuri vrednice de inchinare.

Urcand cam 200 m de la Gradina Ghetsimani spre varful Muntelui Maslinilor se ajunge la Manastirea Sfintei Maria Magdalena. Vazuta de departe, biserica manastirii, cu cele cinci turle ale ei, pare un candelabru urias cu cinci lumini care se inalta spre cer. E un stil specific rusesc, ca de altfel intreaga arhitectura a acestei manastiri de calugarite, asezata pe o panta pietroasa si destul de inclinata a muntelui. Biserica impunatoare, cu interior aproape patrat, are peretii pictati in ulei. Cel mai de pret odor din biserica este o cutie mica din lemn aurit, in care se pastreaza particele de sfinte moaste.
Manastirea franciscana Dominus Flevit marcheaza locul unde Mantuitorul a plans soarta Ierusalimului si a intregii omeniri. Actuala capela catolica este si aici ridicata destul de recent, dar se mai pastreaza inca fragmente mari de mozaic bizantin, deosebit de frumoase, apartinand primei biserici ortodoxe ridicate aici in sec. IV. Din acest loc Hristos a vorbit ucenicilor proorocind daramarea Ierusalimului si sfarsitul lumii, de aceea orice pelerin care ajunge aici se roaga si cugeta cuprins de intristare.

Citeste si:  Ce-ti influenteaza cariera

Manastirea calugaritelor carmelite numita Pater Noster este o manastire catolica impunatoare, construita in anul 1920. Ea este renumita prin faptul ca are inscrisa cea mai sfanta rugaciune a crestinatatii in 35 de limbi. Tatal Nostru in limba romana e prezent chiar in biserica manastirii pe peretele de sud.

Dupa un alt urcus domol de cateva sute de metri se ajunge pe platoul muntelui, acolo unde se afla Manastirea Eleon. E o manastire cu un istoric complex, incepind de la prima biserica inaltata aici de Sfanta Elena intre anii 326-333, cu hramul „Inaltarea Domnului”. Acelasi hram il are si Biserica mare actuala, inaltata de rusi la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar fara un stil arhitectonic specific. Intre timp insa, in aceasta zona au fost inaltate si apoi distruse mai multe biserici si manastiri ortodoxe, grecesti, trace, armene, siriene, egiptene. Acest fapt il atesta frumoasele coloane, numeroasele mozaicuri precum si unele morminte vechi existente in incinta manastirii. Acum in interiorul manastirii se mai afla si doua paraclise. In partea de est a incintei, Paraclisul cu hramul „Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”, care in pronaos adaposteste locul unde a fost ascuns, de o femeie crestina, capul Sfantului Ioan Botezatorul. Al doilea este un paraclis mic, inchinat Sfantului Filaret cel Milostiv. In jurul bisericii sunt asezate corpurile de chilii destinate celor peste 50 de calugarite ortodoxe de diferite nationalitati. In partea de nord a manastirii se afla clopotnita, care, cu cei 65 m, reprezinta cea mai inalta cladire din Ierusalim.

In apropierea manastirii, putin mai sus de pestera Cuvioasei Pelaghia, s-a pastrat in buna stare un mic altar, in forma de rotonda din piatra. Se numeste Altarul Inaltarii Domnului caci in interiorul lui se gaseste o piatra alba, de apoximativ 50×70 cm, pe care se disting urmele unor picioare. Este Piatra Sfanta de pe care S-a inaltat Hristos la ceruri.

Citeste si:  Despre profesie si umanitate

Tot pe platoul Muntelui Maslinilor exista si un loc numit Mica Galilee. Aici s-a aratat Hristos ucenicilor dupa Inviere. Incinta ei cuprinde o mica livada de maslini, cu o frumoasa alee, iar in mijloc cateva cladiri modeste si o mica biserica. Este sediul de vara al Patriarhiei ortodoxe din Ierusalim. Aceste inaltimi ofera o priveliste deosebita asupra Muntelui Maslinilor, a Cetatii Sfinte, aducind in acelasi timp o liniste aparte in sufletul crestinilor veniti sa se inchine in aceste Locuri Sfinte.

Un comentariu
  1. Ma bucur ca a mai aparut in articol din acesta serie, care ne apropie cu adevarat de spiritul sarbatorii care urmeaza. (Cred insa ca acest material ar fi trebui insotit de o imagine mai sugestiva). Oricum, felicitari pentru initiativa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.