Pelerinaj in inima Neamtului

Azi ne continuam periplul prin zone incarcate de farmec si spiritualitate. Daca ajungeti in nordul tarii, trebuie neaparat sa va opriti si in zona Neamtului, nu doar pentru a vizita deja faimoasele manastiri, ci si pentru a va bucura de peisajele montane extraordinare.

Agapia este una dintre primele manastiri pe care va recomandam sa le vizitati. Un pelerinaj la Agapia nu inseamna doar un perfect moment de reculegerere si relaxare, dar si o lectie in ceea ce priveste arta romaneasca, vizitatorul gasind in colectiile acestei manastiri o suita de tablouri realizate in anii 1858-1861 de catre Nicolae Grigorescu.

Daca preferati insa sa va adunati gandurile intr-un loc mai linistit si mai salbatic, ar trebui neaparat sa ajungeti la schitul Sihla, care se afla la aproximativ trei km de manastirea Sihastria, in apropiere de pestera in care, in secolul al XVII-lea, si-a dus zilele Cuvioasa Teodora, fiica lui Joldea Armaşu de la Cetatea Neamtului. Aici, la 1000 m altitudine, protejate parca de formatiunile stancoase din jur, se ridica două bisericute de lemn executate in stil moldovenesc, lacasuri pe care le puteti vizita si in apropierea carora puteti chiar poposi. Calugarii spun ca una dintre acestea este construita din trunchiul unui singur copac, dar va asigur ca in momentul in care veti intra in interiorul ei mic si racoros va veti simti in mod straniu inchisi intr-un pantec matern, protector.

Citeste si:  Concurs de Comedie Romaneasca

Unul dintre cele mai vechi si mai importante asezaminte monahale din Moldova si din tara este fara indoiala Manastirea Neamt unde, in secolul al XV-lea, exista o renumita scoala de caligrafi, copisti si miniaturisti, care au lasat posteritatii lucrari de o exceptionala valoare istorica, liturgica si artistica. Ceea ce trebuie sa stiti este ca prima jumatate a acestui secol a fost marcata de vestitul caligraf miniaturist Gavriil Uric, care este creatorul unor adevarate opere de arta in acest domeniu si care a fost urmat in indeletnicirea sa de Teodor Mărişescul sau Ghervasie. Alaturi de biblioteca de la manastirea Neamt, poate fi amintita si colectia impresionanta de la manastirea Varatic care este compusa din hrisoave autentice, acte de danie si de intarire, obiecte de cult din metal pretios, icoane vechi, broderii, covoare si vesminte preotesti.

Citeste si:  Telefoanele Agathei Ruiz de la Prada

Desi manastirile din regiunea Neamt nu sunt la fel de spectaculoase ca acelea aflate in Bucovina, ele impresioneaza cu siguranta prin simplitate si prin armonie. Asa ca nu ezitati sa vizitati si alte manastiri – Secu, Bistrita, Sihastria, Durau – devenite deja celebre pentru frumusetea arhitecturii sau pentru cucernicia calugarilor si a maicutelor, mereu dispusi sa va prezinte istoria locului in care vietuiesc in post si rugaciune sau sa va ofere un loc linistit in care sa popositi peste noapte.

Citeste si:  Anim’est 2008

Pentru aceia care adora sa isi petreaca vacantele in mijlocul naturii salbatice, nu trebuie sa amintim decat cateva puncte turistice precum Ceahlaul, Turnul lui Butu, Piatra Teiului, Stanilele, Varful Toaca, Claia lui Miron, Piatra Ciobanului si Detunatele si ii vom determina cu siguranta sa ia rucsacul in spate si sa porneasca la drum. Fie ca veti intra in cateva dintre manastirile despre care v-am povestit, fie ca veti alege sa va relaxati la munte, o vacanta pe meleagurile nemtene va va face negresit sa va regasiti si sa va reincarcati bateriile pentru inca cel putin cateva luni de munca.


Un comentariu
  1. DA…cu siguranta e o zona frumoasa…mai ales toamna, cand nuantele padurilor sunt fascinante. Cat despre linistea sufleteasca pe care ti-o dau manastirile de aici…sunt greu de gasit cuvinte care s-o exprime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.