Peninsula Scandinava, tinutul razboinicilor vikingi

Please select a featured image for your post

Scandinavia este regiunea culturala si istorica a Peninsulei Scandinave, locuita de popoare de sange germanic: Suedia, Norvegia si Danemarca. Folosirea termenului de Scandinavia deriva de la miscarea politica scandinava, ce a avut loc la mijlocul sec XIX si care urmarea unirea Danemarcei, Suediei si Norvegiei intr-un singur regat. Din punct de vedere etimologic, numele de scandinav provine din derivarea numelui regiunii Scania, aflata la extremitatea sudica a insulei. Peninsula se intinde de la Rusia si Finlanda in nord-est, pana la Danemarca si Germania la sud si sud-vest. Peninsula e strabatuta de Muntii Scandinavi, ce se intind pe teritoriul Norvegiei si a Suediei. Lungimea acestora este de 1700 de kilometri iar cel mai inalt varf este Galdhopiggen, cu o altitudine de 2469 m. Partea de nord-vest a muntilor e erodata masiv de Marea Nordului, astfel formandu-se fiordurile. Tinutul scandinav impresioneaza prin campiile sale verzi, padurile sale, prin lungile nopti polare, fiind un loc de poveste si tinutul razboinicilor vikingi.
Suedia sau Regatul Suediei, e situat in Europa de Nord, in partea de est a Peninsulei Scandinave, avand iesire la Marea Baltica. Capitala acesteia este Stockholm, oras situat pe ambele parti ale stramtorii Norrstrom, ce face legatura intre Marea Baltica, Lacul Malaren si cateva insulite ale acestuia. Orasul include 14 insule si mai multe peninsule, legate intre ele printr-o retea de poduri si canale.
Citeste si:  Ocna Sibiului - litoralul de toamna al Ardealului
Stockholmul e unul din orasele din Europa pline de parcuri, piete, bulevarde spatioase si cu o arhitectura ce imbina stilul nordic cu tendintele moderne. Cele mai reprezentative simboluri ale orasului sunt: Palatul Regal, care e folosit ca resedinta si punct de lucru de catre familia regala, Biserica Cavalerilor unde se afla mormintele regilor Suediei, Globen, cea mai mare cladire sferica din lume cu o inaltime de 85 de m si diametrul de 110 de m si Casa Nobililor. Gamla Stan este partea veche a orasului, cu stradute vechi si pietruite, unde la fiecare colt se intalnesc magazine de carti, de suveniruri si muzicanti.
Citeste si:  Festivalul Jazz`n Foisor s-a incheiat cu un concert in parcul Kiseleff
Goteborg, e al doilea oras ca marime din Suedia, dupa Stockholm si reprezinta un important centru universitar. Orasul e impanzit cu muzee, catedrale si monumente istorice. Cateva atractii turistice sunt: Catedrala Goteborg, Gradina Botanica, Fortareata Coroanei, Muzeele Culturii Mondiale , Maritim si Universeum. Norvegia e situata in vestul Peninsulei Scandinavice intre Oceanul Atlantic, Arctic, Rusia, Finlanda si Suedia. Cele mai frumoase locuri din tara, incluse si pe lista UNESCO a patrimoniului mondial sunt: Biserica Stavkirke din Umes, Cartierul Bryggen din orasul Bergen, Orasul Minier Raros, Picturile rupestre din Alta, Arhipelagul Vega, Fiordurile Geirangerfjord und Naeeroyfjord situate in vestul tarii si Arcul geodesic Struve. Oslo e capitala Norvegiei si orasul unde se acorda Premiul Nobel pentru Pace. Orasul reprezinta un important centru cultural al tarii, detinand foarte multe cladiri istorice, monumente , institutii culturale si locuri frumoase. Se pot face plimbari pe strada principala spre Palatul Regal si Muzeul Edward Munch.
Citeste si:  Rita a ramas cu bancherul
Muzeul Ambarcatiunilor Vikinge detine o ambarcatiune veritabila din epoca medievala iar Galeriile Nationale expun opere a mai multor artisti norvegieni. Danemarca e cea mai mica, cea mai sudica si cea mai veche tara din Europa de Nord. Aceasta e situata intre Marea Baltica si Marea Nordului, fiind formata dintr-o peninsula, Iutlanda, insulele Funen, Zealand, Bornholm si o multime de insule mici ce formeaza Arhipelagul Danez. Capitala tarii se afla la Copenhaga, numele sau in daneza Kabenhavn, adica Portul Comerciantilor amintind de pozitia sa strategica la Marea Baltica. Elementele caracteristice ale orasului sunt casele cu frontoane, strazile inguste si orizontul dominat de turlele bisericilor. Capitala e renumita ca fiind cea mai inverzita capitala europeana, numarul parcurilor si a spatiilor verzi fiind foarte mare. Principalele atractii turistice sunt: Mica Sirena, o statuie din bronz, inspirata din povestirile lui Hans Christian Andersen, Zona pietonala Stroget, Palarul Amalienborg, Biserica de Marmura, Muzeul Naval si Parcul Tivoli.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.