Pentru ski si cumparaturi fara taxe: Livigno

Aflat in Alpii italieni, foarte aproape de granita cu Elvetia, satul-statiune Livigno poate fi o destinatie interesanta pentru amatorii de ski plictisti de Valea Prahovei sau de Austria.

Parte a provinciei Sondrio, Livigno are o istorie destul de interesanta. Ca multe alte localitati din Alpi, Livigno este o combinatie etnica si culturala, unde localnicii vorbesc un dialect al limbii italiene. Livigno detine cateva recorduri care il fac unic: situat la 1800 de metri deasupra nivelului marii, Livigno are cea mai „inalta” parohie din Europa. De asemenea, posturile locale de radio si televiziune au avantajul de a emite de la inaltime, in toata valea Valtellina. Cel mai important este insa ca Livigno are statutul de localitate „tax-free”. Asta inseamna ca nu se platesc TVA si accize, asa incat multi turisti straini si chiar si italieni vin la Livigno pentru a cumpara ieftin bauturi sau parfumuri sau pentru a face plinul masinii, la preturi absolut neverosimile.

Citeste si:  Selena Gomez, a implinit 26 ani

Atentie insa: nu va bazati pe Livigno ca pe o sursa de profit constant. La iesirea in oras va trebui sa treceti printr-un fel de „vama”, de fapt un ghiseu al Garzii de Finante italiene, care se va asigura ca nu ati cumparat mai mult decat pentru uzul vostru personal.

Mai departe, sa ne gasim cazare. La hotel, preturile incep de undeva de la 50 de euro pe noapte, pentru o camera dubla, insa sunt destul de greu de „prins” aceste oferte. O solutie ceva mai sigura sunt apartamentele de 4 – 6 sau chiar mai multe persoane, care pot fi inchiriate pentru sume de circa 700 – 1200 de euro pe saptamana, ceea ce inseamna ca noaptea de cazare pentru o persoana va ajunge la circa 30 de euro. Nu e prea ieftin, dar nici mult nu e.

Citeste si:  Double date

Ski-passul este de circa 25 – 30 de euro pe zi si acopera cele doua zone de ski aferente statiunii, fara legatura intre ele. Totalul traseelor pe partie este de circa 120 de kilometri, majoritatea pentru nivel incepator si mediu – dar chiar si avansatii se pot distra bine, daca nu pe partie, atunci in magazinele de tip duty-free! Partiile sunt deservite de peste 30 de teleskiuri, scoli de ski si puncte de vanzare ski-pass, asa ca nu veti fi niciodata prea departe de ceea ce aveti nevoie.

Citeste si:  Lansarea caietului Portret/ Atelier. Ioana si Dumitru Mischiu

Ca sa ajungeti la Livigno, aveti de mers circa 1100 de kilometri de la iesirea din tara prin vama Cenad. Varianta preferata de turisti este cea prin Salzburg, ceea ce inseamna ca veti intra in Livigno prin nord. Exista un drum si prin Italia, circa 550 de kilometri de la Trieste, dar ultima parte poate fi inchisa cand conditiile meteo sunt defavorabile.

Si inca ceva, ca o curiozitate: spre deosebire de majoritatea versantilor din Alpi, care colecteaza ape pentru Marea Mediterana, toate paraiele din Livigno ajung in Marea Neagra… Asa ca simtiti-va ca acasa…


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.