Pentru vanatorii de chilipiruri: Madrid

The European Consumer Center, grup irlandez, a elaborat un studiu potrivit caruia Madrid e cel mai ieftin oras european in ce priveste marfurile care ating standarde calitative mai pretentioase. O pereche de jeans de dama si de firma e 36 de euro la Madrid (pret intreg), in vreme ce la Londra o iei cu 53, releva studiul irlandezilor. I-podurile, parfumurile de marca sunt si ele mai lesne de cumparat. Chiar si biletul de autobuz de la aeroportul madrilen pana-n centru costa 1,15 euro, mai putin ca-n orice alta capitala europeana. S-ar putea insa ca unele turiste sa nu fie nevoite nici macar la aceasta cheltuiala: cele mai ieftine parfumuri din Madrid le gasesti la aeroport.

Dac-am vorbit de preturi intregi, inseamna ca exista si unele diminuate. Anul Nou e cea mai asteptata sarbatoare in capitala spaniola, fiindca de la 2 ianuarie incep sa cada preturile, probabil din pricina ghetusului. Perioada magica a reducerilor tine doua luni de zile, iar preturile, si asa reduse, scad si mai tare catre sfarsitul ei. Madrid e un oras ieftin tot anul. Dar daca vreti sa va infruptati din adevarata ieftineala, in lunile reducerilor trebuie sa ajungeti acolo. Aveti ceva timp sa economisiti, de-asta v-am si pus in garda de acum.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce urmaresti la TV

Conglomeratele de buticuri care sunt centrele comerciale sau marile magazine, cu patru etaje, iti ofera tot ce-ti trece prin cap. Bluzele, jachetele, fustitele ajung, reduse cu 60-70 %, la 4-5 euro bucata. Gecile si pantalonii de piele, hainele de blana devin chilipiruri – fie si chilipiruri pentru oameni, orisicat, instariti. Pantofii de dama, posetele, curelele si curelusele de piele naturala se gasesc in culori mai vii ca-n alte parti, spaniolii poarta influenta maura: mov, verde, roz, albastru.

Am terminat de facut cumparaturile… Vorba vine, n-am termina noi asta niciodata. Luam o pauza de la shopping, atunci. Sa mai si vizitam cate ceva.

N-o sa ne napustim numaidecat intr-un muzeu, o s-o luam la pas prin Madrid incercand sa rezistam la ispita cantecului de sirena al marfurilor din al caror pret cade se pravaleste halca mai mare de jumatate. Grand Via e principalul bulevard al orasului, legand estul de vest si gasim de toate plimbandu-ne pe el sau pe sub el. Teatre si cinematografe, moderne cladiri de birouri, cafenele si restaurante, parcari subterane. Si magazine, daca mai era cazul s-o spunem. Inceput in 1910, centenarul bulevard are si o portiune care-i tradeaza varsta. Veche sau noua, marea strada e extrem de animata noaptea. Si de luminata.

Citeste si:  Ieftina si buna pentru turisti: Polonia

foto

Monumentul cu istoria cea mai bizara e Templul lui Debod. Aflat in Parcul Montana, in apropierea Palatului Regal, templul a sezut in Egipt, pe valea Nilului, aproape doua milenii si jumatate. In 1969, Egiptul i l-a dat in dar Spaniei, in semn de gratitudine pentru ca spaniolii il salvasera, construind un dig in Egipt, de apele care l-ar fi inghitit. Transportat din Egipt in Spania piatra cu piatra sau bucata de zid cu bucata de zid, templul a fost reconstruit aici.

foto

Palatul Regal, inceput in 1738 si abandonat ca locuinta de familia regala in 1931, e deshis publicului. Are 130 de metri lungime si 33 inaltime, 870 de ferestre si 240 de balcoane. Camera de receptie, Armureria si Farmacia regala sunt incaperile cele mai cautate de vizitatori. La capitolul tablouri, se lauda cu Velazquez, Caravaggio si Goya.

Citeste si:  Bye Bye Angelina!

foto

Muzeul Prado il taie insa: Goya, Velasquez, Murillo, Zurbaran, El Greco, Ribera, Titian, Boticelli… E printre cele mai importante muzee din lume.

foto

Ramanand in zona monarhiei, ajungem la unul dintre cele mai importante cluburi de fotbal din lume. Asta inseamna Real Madrid, Regal Madrid, si nu Adevarat Madrid, cum sunt unii tentati sa creada. Stadionul Santiago Bernabeu a fost construit la initiativa presedintelui cu acelasi nume al clubului, in 1947. Senor Bernabeu s-a imprumutat pentru faloasa constructie, tribune de 70.000 de locuri. In anii ’50, imprumutul sigur a putut fi rambursat: Real Madrid a castigat primele cinci editii ale Cupei Campionilor Europeni. Era normal, asadar, ca stadionul sa aiba si o camera a trofeelor si s-o puteti vizita. Doar ca, pentru intrare in muzeul clubului, nu exista sezon de reduceri.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.