fbpx

Perioada de proba lucreaza in favoarea ta

Art. 31. Codul Muncii – Perioada de proba
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(…)
(4) Absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.
(41) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
(5) Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Citeste si:  Targ vintage de Halloween

Prevederile legale mentioneaza, de asemenea, ca angajatorul te poate supune la o singura perioada de proba pentru aceeasi pozitie. Situatia se poate repeta numai in cazul in care, in cadrul aceleiasi organizatii, angajatul opteaza si i se aproba sa ocupe o alta pozitie.
Angajatorul nu are voie sa inscrie in perioada de proba mai mult de trei candidati pe aceeasi pozitie. De obicei, in perioada de proba, se inscrie un singur angajat pe perioada determinata. Legal insa, companiile au voie sa angajeze temporar maxim trei persoane pe care sa le evalueze dupa perioada de proba si sa decida pe care ii pastreaza. Desigur, compania poate decide sa ii pastreze pe toti sau pe niciunul.

In perioada de proba, salariul este obligatoriu. Salariul se negociaza la interviul final sau la semnarea contractului de munca, pentru ambele perioade: salarizarea din perioada de proba si salarizarea de dupa perioada de proba. Desi se intampla frecvent, nu ar trebui sa existe nici o forma de prestare de munca fara o forma de remuneratie. Unele companii insa au transformat perioada de proba intr-o modalitate de profit de pe urma angajatilor – „voluntari”, pe care nu ii platesc, sub pretextul ca sunt in perioada de proba.

Citeste si:  Calitatile femeii de succes

In perioada de proba, angajatul pe perioada determinata NU este obligat sa semneze contract de neconcurenta sau de confidentialitate, asa cum se intampla in multe companii in acest moment. Asa cum se mentioneaza in textul citat anterior, pe durata perioadei de proba se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern al organizatiei, precum si in contractul individual de munca. Perioada de proba constituie vechime in munca.

Angajatorul este obligat sa inregistreze contractul semnat cu noul angajat, chiar daca acesta se afla in perioada de proba. Din nou, se intampla ca organizatiile autohtone sa omita aceasta prevedere legala pe care toti dintre noi trebuie sa o cunoastem si sa o solicitam daca nu se acorda din oficiu. Avantajul este ca astfel, chiar daca angajatul nu ramane in companie dupa perioada de proba, va putea sa faca dovada incadrarii lui in munca la data respectiva si astfel sa se vada usor parcursul sau profesional.

Singura veste proasta legata de perioada de proba in ceea ce il priveste pe angajat este aceea ca desfacerea contractului de munca pe perioada determinata la initiativa angajatorului se poate face fara preaviz.

Un comentariu
  1. foarte tare !
    este intr-adevar un subiect care merita tratat astfel,pentru ca orice firma iti cere experienta……dar de unde sa capeti daca doar ai iesit de pe bancile scolilor.Si toata lumea cere studii superioare, master…ok ,tb sa urmezi cursurile cu seriozitate si nu poti in acest timp sa lucrezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.