Peste un miliard de femei sunt pregatite sa intre pe piata globala a fortei de munca

In jumatate din tarile G20, femeile reprezinta peste 50% din forta de munca din sectorul public. Cu toate acestea, femeile continua sa fie reprezentate intr-un procent mai mic in functii de conducere comparativ cu barbatii, ocupand pozitii de nivel inferior, cu salarii mai mici si, deseori, cu locuri de munca part-time, arata Ernst & Young Worldwide Index of Women as Public Sector Leader – care analizeaza problemele legate de egalitatea de gen la nivelurile superioare de conducere din sectorul public.

foto

Cand vine vorba de numarul de lideri de sex feminin din sectorul public global, Canada, Australia si Marea Britanie ocupa primele trei locuri. SUA, Italia, Franta si Germania se situeaza pe o pozitie favorabila, la fel si Africa de Sud si Brazilia. Africa de Sud, clasata pe locul patru in indexul Ernst & Young, se afla in fruntea clasamentului pe cele doua paliere de analiza: ministri femei si femei in parlament.

Dar, chiar si in tara care s-a clasat pe locul intai, Canada, femeile reprezinta doar 45% din liderii sectorului public. In Japonia, a treia economie din lume, femeile reprezinta sub 2,5% din lideri din sectorul public, iar in India, doar 7,7%. In Arabia Saudita, cifra este zero.

Citeste si:  Calatoria initiatica a lui Istvan Teglas in spectacolul Deseori neobservat

Pozitia femeilor in sectorul public din economiile emergente
Brazilia se claseaza pe locul cinci, cu o femeie presedinte din 2010 si 10 femei din cei 39 de membri ai cabinetului de guvernare, un record pentru Brazilia. Argentina, Mexic si Turcia – formeaza un al doilea nivel in indexul Ernst & Young. De exemplu, in Argentina, o treime din membrii Parlamentului sunt femei.

Rusia se claseaza mai putin bine. Desi are cel mai mare numar de femei care lucreaza in sectorul public – 71% – doar 13% din functiile de conducere sunt detinute de femei.

Pietele emergente din Asia, desi reprezinta regiunea economica cu cea mai rapida crestere din lume, estimata la mai mult de 6% pe an, se pozitioneaza mult mai jos in clasament.

Citeste si:  Lansarea revistei Martor 19/2014 30 ianuarie 2015, ora 18.30, la Libraria Bastilia

Dar in Romania?
Romania se inscrie in tendintele identificate la nivel international – femeile sunt prezente in sectorul public in pozitii de nivel inferior si intr-o pondere mica, in functii de conducere. In actualul Guvern, spre exemplu, din cei 26 de ministri, cinci sunt femei.

„Evolutia mentalitatii si practicilor la nivelul intregii societati ne incurajeaza sa vedem semnale pozitive, care vor continua schimbarea pe acest plan in sectorul public. In mare parte, acestea vin din mediul privat, unde politicile privind egalitatea de gen si performantele femeilor la locul de munca au determinat cresterea numarului femeilor in posturi de conducere. Mai mult decat atat, vedem tot mai multe femei-antreprenor care dezvolta si conduc afaceri de succes, iar acestea sunt exemple importante la nivelul intregii societati”, explica Elena Badea, Director Marketing, Ernst & Young Romania.

Ce se poate face?
Raportul identifica patru directii de actiune care, dezvoltate impreuna, pot sa conduca la o mai mare reprezentare a femeilor in functii de conducere:
• Legislatia pentru deblocarea barierelor vizibile – sanse de munca egale, combaterea discriminarii, respectarea concediului de maternitate si alte masuri de protectie a femeilor pe piata muncii.
• Transformare culturala pentru inlaturarea barierelor invizibile – prin continua imbunatatire a practicilor de recrutare din sectorul public, sustinerea si promovarea respectului pentru diversitate, puterea exemplului.
• Exemple de leadership – programe de fidelizare a angajatilor valorosi care sa vizeze pastrarea si reintegrarea angajatilor femei dupa concediul de maternitate.
• Actiuni care sa incurajeze formarea de viitori lideri-femei in sectorul public – programe prin care sa se realizeze transferul de experienta catre viitorii lideri.
Peste 1 miliard de femei sunt pregatite sa intre pe piata globala a fortei de munca in urmatorii zece ani, sa inceapa afaceri sau sa preia pozitii de conducere – ceea ce le pozitioneaza ca o viitoare piata emergenta de care guvernele din intreaga lume trebuie sa fie preocupate.

Citeste si:  Chibrit - lumina de ambienta

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.