fbpx

Pestera Ursilor si alte minuni ale Bihorului

Daca vara aceasta v-ati hotarat sa va petreceti vacanta intr-un mod mai special, fara sa leneviti pe o plaja insorita sau intr-o pensiune montana, veti fi uimiti cate locuri magnifice se pot vizita in Romania. Unul dintre acestea este Pestera Ursilor despre care fiecare roman a auzit macar o data la scoala.

Ea se afla in judetul Bihor, cam la 86 km de Oradea si a fost descoperita intamplator in anul 1975, in zona carierelor de marmura din muntii Chiscau, la o altitudine de 482 de metri. Numele pesterii provine de la resturile fosilizate ale ursului de caverna descoperite aici, specie care a disparut acum aproximativ 15.000 de ani. O parte a acestei pesteri cu adevarat spectaculoasa a fost amenajata in scopuri turistice in urma cu mai bine de 25 de ani. Este foarte interesant faptul ca Pestera Ursilor nu impresioneaza prin dimensiunile sale ci prin spectacolul pe care il ofera privitorilor. Este vorba, de fapt, de o aglomerare de formatiuni speologice care au luat forme dintre cele mai interesante.

Citeste si:  Minciunile "sexy-impresarei" Prodan

Partea superioara a Pesterii Ursilor este amenajata cu trotuare si balustrada, pe o lungime de peste 800 de metri si este formata din trei galerii: ‘Galeria ursilor’, Galeria ‘Emil Racovita’ si ‘Galeria Lumanarilor’.

Prima dintre ele este putin mai saraca in formatiuni dar veti descoperi aici numeroase resturi scheletice ale ursului de pestera. Frumusetile pentru care este renumita le veti putea admira in celelalte doua galerii. Este vorba despre ‘Mastodontul, ‘Palatele fermecate’, Casuta Piticilor’, ‘Lacul cu nuferi’, formatiuni speologige care au primit aceste denumiri de-a lungul anilor datorita ingeniozitatii vizitatorilor si ghizilor turistici. Cei care se vor hotari sa viziteze vor observa cu incantare ca iesirea se va face printr-o galerie ornata cu lumanari; ultima sala este simbolic numita ‘Sfatul Batranilor’.

Amenajarile facute la standarde europene permit vizitarea in conditii de siguranta a zonelor destinate turistilor. De asemenea, la intrarea in pestera se afla un pavilion, compus dintr-o sala de asteptare, casa de bilete, un mic muzeu speologic si un stand cu suveniruri si obecte artizanale specifice zonei.

Si daca tot ati ajuns in Bihor, cred ca nu ar strica sa vizitati si pestera Scarisoara, celebra datorita ghetarului pe care il adaposteste in interiorul stancilor ei calcaroase. Acest fenomen unic in Europa este datorat temperaturii constante din interiorul pesterii, de 0° gr. C, temperatura care mentine in acelasi stadiu ghetarul tot timpul anului. Accesul la sala principala a pesterii, de forma circulara, se face pe o scara care coboara printr-un coridor aproape vertical la aproximativ 50 de metri sub pamant. Iar daca ati ajuns in sala principala a pesterii Scarisoara puteti admira si alte incaperi cu pereti de gheata, cu stalactite si stalagmite care poarta denumiri deja celebre: palatul Sanzianei, Biserica si Catedrala.

Citeste si:  Marginimea Sibiului: 20 august – 1 septembrie 2013, Sala Acvariu, Muzeul National al Taranului Roman

Inainte de a parasi Bihorul ar mai fi interesant sa vedeti si pestera Vantului – cea mai lunga pestera din Romania, pestera Meziad – una dintre cele mai mari pesteri din tara, dar si unele dintre cele mai spectaculoase cascade din muntii nostri: Saritoarea Bohodeiului (in apropiere de Pietroasa), cu o inaltime de 80 m, cascada Bulbuci (40 m inaltime, in muntii Bihorului) şi cascada Moara Dracului (20 m inaltime).

Nu mai stati pe ganduri. Echipati-va cu bocanci si rucsacuri si porniti la drum. Aventura este garantata.

5 Comentarii
  1. Pestera Ursilor este o minune… Va simtiti pe alt alume acolo; va recomand tuturor sa mergeti sa vizitati, mai ales celor care nu pleaca in concediu decat prin tari straine; avem si noi minunatii pe aici 🙂

  2. Citind mi-am amintit de copilarie…de faptul ca in urma cu 23 de ani am fost sa vad Pestera Ursilor intr-o excursie scolara…si m-a fascinat relieful specific…chiar daca n-am retinut prea exact care sunt stalactitele si care sunt stalagmitele.

  3. frumos articol.
    ca de pe ghidul pesterii.
    daca tot a-ti ajuns aici, faceti o plimbare spre stana de vale, de pe un platou numit \”la grajduri\” unde puteti vizita \”cetatile ponorului\”, ghetarul \”focul viu\”, cheile galbenii.
    exceptional loc.
    poti pune cortul oriunde.
    unde l-ai pus e cel mai frumos loc de pe pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.